Educatietools: nieuw overzicht digitale toepassingen


We zijn er op deze blog even tussenuit geweest wegens te veel ander werk, maar nu de lente eindelijk besloten heeft om haar intrede te doen, kunnen wij niet achterblijven. En we starten deze ‘comeback’ met een interessante nieuwe website: Educatietools.

educatietools logo

Deze website is nog maar pas gelanceerd en de bedoeling is om een actueel en duidelijk overzicht te geven van digitale toepassingen en hun meerwaarde voor het onderwijs. Zo bestaan er al een aantal, maar Educatietools heeft twee troeven die je elders minder snel zal terugvinden.

Ten eerste kan je hier filteren op een heleboel parameters. Zo kan je aangeven rond welk soort leerdoel je wil werken en welke werkvorm je wil hanteren. Je kan via de filters ook selecteren op binnen/buiten de school, synchroon/asynchroon, persoonlijke/digitale feedback, … Op basis van jouw selectiecriteria kom je dan bij een toepassing uit.

educatietools filter

Het interessante hieraan is dat je eerst een heleboel didactische keuzes moet maken voor je met een digitale toepassing aan de slag gaat. De ‘tool’ is dus een gevolg van de keuzes die je maakt en geen doel op zich. In die zin borduurt de website voort op de DidactTool die aan het Deltion college in Zwolle werd ontworpen.

Maar je hoeft niet met de filters te werken. Misschien heb je iets horen waaien over een interessante toepassing en wil je er gewoon wat meer over weten. Dat brengt ons meteen bij de tweede troef van deze website.

Op Educatietools krijg je niet alleen een beschrijving van de tool, maar je kan er ook een voorbeeld uit de praktijk vinden. Dat verduidelijkt wat je er precies mee kan bereiken. Bovendien vind je er ook telkens verwijzingen naar handleidingen en/of tutorials.

educatietools tabs

Educatietools is een initiatief van Sigrid Brebels & Annick Van den Put (CVO Volt) en Katrien Bernaerts (Toll-net). Deze initiatiefnemers zijn vast van plan om de website te stofferen en te onderhouden, maar daarvoor hebben ze ook onze hulp nodig, beste lezer.

Gebruik je zelf een interessante toepassing en kan je daar een sprekend voorbeeld van tonen? En kan je daarbij een goede handleiding (zelf gemaakt of al bestaand) voorzien? Dan kan je via de website zelf een kort formulier invullen over welke toepassing je wil bespreken. Je krijgt daarna een e-mail met verder instructies.

Als je niet meteen zelf een tool wil bespreken, kan je nog altijd een beoordeling geven. Want die gebruikerservaringen zijn natuurlijk essentieel. Je kan de ‘tool’ met sterren quoteren, maar er is ook ruimte voorzien om die beoordeling te staven.

educatietools beoordeling

Tot slot nog even vermelden dat Sigrid aan deze site werkte in het kader van de Mediacoach opleiding. De huidige editie loopt ten einde, maar je kan je intussen inschrijven voor die van volgend schooljaar. Een aanrader!

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bronnen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Educatietools: nieuw overzicht digitale toepassingen

  1. Merci voor het delen Jeroen! Hoop dat alles goed met je gaat: long time no see. Onze BOOST is af…de laatste functies worden nog verwerkt, maar het platform is live en klaar voor gebruik. Neem eens een kijkje op: http://www.boost.college en vertel me wat er van vindt.

    Hartelijke groeten,

    Wesley

    • jhendrickx42 zegt:

      Hey Wesley, fijn je te horen. Heb net geregistreerd en zal (als de grote drukte wat voorbij is), zeker de cursus rond agressie al eens doorlopen. Het ziet er in ieder geval mooi uit, maar dat wisten we al van de plannen die je ons getoond had. Ik ben dus benieuwd 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s