Verkennen in Google Drive


Dik twee jaar geleden brachten we hier de ingebouwde onderzoeksfunctie van Google Drive onder de aandacht. Die functie liet je onder meer toe om in Docs rechtstreeks informatie en rechtenvrije afbeeldingen op te zoeken en in te voegen. Het systeem genereerde daarbij automatisch een verwijzing naar de bron van dat materiaal.

verbijsterdDie laatste mogelijkheid was heel handig om leerlingen -als beginnende onderzoekers- te wijzen op het belang van bronvermeldingen. We waren dus licht verbijsterd dat net die optie verdween toen Google begin dit schooljaar de onderzoeksfunctie verving door de nieuwe ‘Verkennen’ functie.

En we waren niet alleen, want online gonsde de verontwaardiging. Het lijkt erop dat die onvrede het hoofdkwartier in Mountain View bereikt heeft, want sinds begin deze maand zijn de bronvermeldingen weer grotendeels terug. En daarmee laten wij ons voornemen om de ‘Verkennen’ functie straal te negeren grootmoedig varen 😉

verkennen-knop

Verkennen werkt in Google Docs, Slides (presentaties) en Sheets (rekenbladen). Bij de documenten is het grootste verschil met vroeger dat je niet op zoek hoeft te gaan naar gerelateerde inhoud, maar dat Google dat voor jou doet op basis van wat je schrijft (een vorm van ‘machine learning’).

Zo krijg je in het paneel aan de rechterkant een selectie van onderwerpen, afbeeldingen (creative commons) en gerelateerde onderzoeken waarvan Google denkt dat ze van pas kunnen komen. Dit werkt best goed, ook al blijven de voorstellen van Google wel hangen bij je initiële trefwoorden.

verkennen-suggesties

Als je hier je gading niet vindt, kan je ook gewoon zoeken in Verkennen. De belangrijkste nieuwigheid daarbij is dat je niet alleen online zoekt, maar ook in je Google Drive. En daar komt de kracht van Google echt tot haar recht. Het suggereerde relevante boeken waarvan wij zelfs niet meer wisten dat ze in Drive zaten.

Zoals gezegd kan je ook opnieuw  bronnen citeren als je besluit om iets in te voegen van het web. Die verschijnen dan in een voetnoot. Je kan kiezen welke referentiestijl je wil hanteren: MLA, APA of Chicago. Net zoals bij de oude onderzoeksfunctie moet je die verwijzingen wel nakijken, want ze zijn niet altijd 100% correct.

verkennen-voetnoot

De Verkennen functie in Google Slides doet suggesties voor de lay-out en dat helpt om snel mooie dia’s te ontwerpen. Daardoor kan je je concentreren op de inhoud terwijl het resultaat er toch aantrekkelijk uitziet. Hier is het jammer dat de snelle manier om video’s in te sluiten, verdwenen is.

Verkennen in Sheets ziet er veelbelovend uit, maar wij werken zo weinig  met rekenbladen dat we de meerwaarde moeilijk kunnen inschatten. Iemand die hier beter in thuis is, mag zijn of haar bevindingen delen bij de reacties. Misschien geven we Verkennen dan alsnog het voordeel van de twijfel.

Jeroen Hendrickx

PS. We wensen alle lezers fijne feesten en een voorspoedig 2017!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bronnen, Mediawijsheid en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Verkennen in Google Drive

  1. Pingback: De ingebouwde onderzoeksfunctie bij Google Docs | CVO Antwerpen

  2. C Van Damme zegt:

    Dag Jeroen,
    heel interessant, deze toepassing. Zou je niet eens op een andragogische studiedag hierover een sessie willen geven? Alvast bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s