Geeft Adobe Spark grafische vonken?


De meeste mensen kennen Adobe vooral van professionele, betalende programma’s zoals Photoshop, Premiere Pro, en InDesign. Maar Adobe had ook een aantal gratis iOS apps voor de ‘gewone’ gebruiker: Post, Slate & Voice. Die apps zijn sinds een paar maanden samengebracht in Adobe Spark en hebben meteen een desktop versie meegekregen.

spark-logo

Met Spark Post plaats je tekst op een afbeelding. Er staan een heleboel sociale media sjablonen voor je  klaar. Zo weet je zeker dat jouw creatie de juiste afmetingen heeft voor het medium dat je wil gebruiken. Denk aan omslagfoto’s voor Facebook of LinkedIn, Twitter berichten, posters … (zie ook de vergelijkbare toepassing Canva).

spark-wiel-2De sterkte van Spark Post is dat je heel makkelijk kan veranderen van thema, lettertype, kleurenpalet, lay-out en filters en dat het design zich daaraan slim aanpast. Via een draai aan een wiel geeft Spark Post je bijvoorbeeld telkens een suggestie om de vormgeving van je tekst aan te passen.

Zo profiteer je  van de enorme kennis die Adobe intussen heeft op het vlak van grafisch design.  Je kan via de app rechtenvrije afbeeldingen zoeken op het web of je laadt je eigen foto op. Als je werk klaar is kan je het delen via sociale media of downloaden.

Adobe Slate heet voortaan Spark Page. Dit is een ‘stand-alone’ webpagina waarin je onder meer afbeeldingen, tekst en video kan combineren. Je bouwt hier geen website mee. Zie het eerder als een manier om een verhaal te vertellen of om een bepaalde gebeurtenis in de kijker te zetten. (Denk aan Tackk)

Je kan de pagina niet exporteren. Adobe bewaart je werk in haar eigen cloudopslag  (gratis, ongelimiteerd), naar eigen zeggen om te  garanderen dat je design er zal uitzien zoals je het ontworpen hebt, maar het blijft een minpunt.

spark-page

Adobe Voice tot slot is nu Spark Video. Dit is een geanimeerde slideshow met voice-over en/of muziek. Je plaatst dus afbeeldingen, tekst en ingebouwde grafische elementen op slides. Terwijl je die slides laat lopen kan je je tekst inspreken en/of achtergrondmuziek kiezen uit hun rechtenvrije aanbod of je eigen track opladen.

Ook hier valt weer op dat als je een ander sjabloon kiest, dat de omzetting vlekkeloos en snel gebeurt. Je kan visueel heel uiteenlopende stijlen uittesten. Deze video’s kan je ook weer rechtstreeks delen of je downloadt ze als mp4.

Al bij al heeft Adobe Spark niet veel nieuws te bieden, maar de grafische know-how die het bedrijf doorheen de jaren heeft opgebouwd, biedt wel degelijk een meerwaarde. Ook het gebruiksgemak is opvallend.

De ‘branding’ van Spark bij Page en Video moet je er bijnemen. Jammer is dat er geen Android app bestaat en dat iedere gebruiker apart moet inloggen, je kan geen accounts creëren voor je leerlingen.

spark-adams2

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s