Schermopnames van je mobiel toestel


We kregen in oktober al een paar keer de vraag hoe je het best je scherm opneemt van een mobiel toestel. Toeval? Of zouden smartphones en tablets nu toch aan een opmars bezig zijn in het onderwijs?

mobile

In deze blogpost bekijken we vooral hoe je dit op Android kan aanpakken. Hopelijk haken de mensen met een iPhone/iPad of een Windows toestel nu niet ontgoocheld af. Blijf nog even, we hebben jullie straks nog nodig!

We beschikken hier over 2 toestellen: een smartphone met Android 7.0 (Nougat) en een tablet met Android 4.4 (KitKat). Dat onderscheid is belangrijk want sinds Android 5.0 (Lollipop) is het veel gemakkelijker om te filmen wat je doet op je mobiel toestel.

Boven 5.0

De smartphone zit dus boven die 5.0 grens en dat betekent dat je kan je kiezen tussen tientallen apps in de Play Store. Wij gebruiken de  AZ screen recorder.

az-screen-recorder

Na de installatie ga je best even naar de instellingen kijken.Daar beslis je in welke kwaliteit je filmt, of aanrakingen op het scherm zichtbaar moeten zijn en of je audio wil opnemen. Daarna wijst het zichzelf uit. Als je de app opstart krijg je een balk te zien waarmee je screenshots en screencasts kan maken. Als je opname klaar is, kan je het eindresultaat als mp4 opladen naar YouTube en/of Google Drive. Ook delen via e-mail of sms is een optie. Een voorbeeld (sorry voor het verkouden stemgeluid):

Er staat geen tijdslimiet op je video, er is geen watermerk en de toepassing is reclamevrij (ook al beweert de Play Store van niet). Je kan opnames pauzeren en daarna verder gaan. Je kan achteraf tekst toevoegen aan je video. Voor sommige zaken moet je wel betalen. Denk aan tekenen op of het inkorten van de video. Ook de gezichtscamera (je komt klein in beeld in jouw video) werkt alleen in een ‘pro’ account.

Onder 5.0

De tablet valt net onder die 5.0 grens en dat beperkt de keuzemogelijkheden enorm. Er bestaan een paar goede toepassingen maar daarvoor moet je je toestel ‘rooten’. Dat heeft als voordeel dat je veel meer zeggenschap krijgt over je systeem, maar het is een ingreep die vrij complex is en wat risico’s inhoudt.

Er is gelukkig een uitzondering: Mobizen screen recorder heeft geen ‘root’ toegang nodig en de app heeft zelfs meer gratis functies dan AZ screen recorder. Toegegeven, de kwaliteit is soms net iets minder, er zit veel reclame in en de ‘propere’ opnamemodus loopt bij ons altijd vast, maar het blijft een zeer goede keuze voor toestellen onder 5.0.

mobizen-screen-recorder

Er bestaan dus best wel wat opties en we hebben ze natuurlijk niet allemaal getest. Als jullie een andere app gebruiken, laat het dan zeker weten bij de reacties. Mac en Windows gebruikers, zijn jullie er nog? Ook van jullie horen we graag hoe jullie dit aanpakken!

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten, Leerinhouden en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Schermopnames van je mobiel toestel

  1. Patricia bib zegt:

    Interessant! We gaan de Aura-App lanceren en kunnen dit allicht gebruiken… 🙂

  2. Stefan zegt:

    Jeroen, ik heb je voorbeeld filmpje bekeken maar mijn .org adres krijg ik niet gekoppeld aan mijn mobiele mail programma. Als ik met mijn .org invul stuurt hij me daarin naar moodle…

  3. Schermopname op ipad is heel wat moeilijker. Je kan zonder je toestel te jailbreaken niet rechtstreeks je scherm opnemen op een ipad. Je toestel aansluiten op een mac of een pc zou het wel mogelijk zijn maar dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.

  4. gino zegt:

    Screencast v je ipad of iPhone kan heel eenvoudig op een mac: https://www.appletips.nl/iphone-scherm-opnemen-quicktime/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s