De quizfunctie in Google formulieren


Sinds een paar maanden kan je in Google formulieren – een onderdeel van Google Drive – eenvoudige testen creëren. Belangrijkste eigenschappen van die nieuwe functie zijn de automatische verbetering en scoreberekening. Vroeger was je daarvoor aangewezen op een add-on als Flubaroo.

google-forms-logo

Natuurlijk zijn ‘multiple choice quizjes’ niet de meest innovatieve werkvorm, maar je kan er bijvoorbeeld wel voorkennis mee activeren en in kaart brengen. Of je kan ze inzetten als een een eenvoudige vorm van formatieve en/of zelfevaluatie. Het is vooral belangrijk dat je geen tijd verliest met het verbeteren en dat je met de resultaten meteen aan de slag kan.

Hoe je die nieuwe quizfunctie gebruikt, zie je in onderstaand filmpje. Het is aangeraden om de video in ‘full screen’ te bekijken en de kwaliteit van het beeld te verhogen via het tandwiel in de balk naar 720p (HD). Als ‘full screen’ niet toegelaten is, bekijk je de video best op YouTube zelf. Klik daarvoor even op het YouTube logo.


Collega’s die ooit een sessie rond ‘Google Apps For Education’ bij ons gevolgd hebben, vragen zich nu misschien af of ze die Flubaroo add-on ineens kunnen weggooien. Maar dat is misschien wat te voortvarend, want Flubaroo heeft nog altijd een aantal functies die de quizfunctie in Google formulieren niet heeft.

Zo kan je met Flubaroo bij meervoudige selectie een weging toekennen aan de juiste antwoorden. Ook kan je vragen met een kort antwoord gebruiken en door het systeem laten verbeteren. Zelfs open vragen kan je opnemen in de quiz, hoewel je die nog steeds handmatig moet verwerken. Alle resultaten kan je razendsnel via e-mail opsturen naar de deelnemers.

Wil je meer weten over Flubaroo, dan toont deze tutorial (Engelstalig) je stap voor stap hoe je te werk gaat. Ben je op zoek naar een uitgebreider overzicht rond Google formulieren, dan is deze handleiding van Digidactiek in de klas zeker een aanrader, hoewel de nieuwe quizfunctie daarin op dit ogenblik nog niet is opgenomen.

Jeroen Hendrickx

Dit bericht werd geplaatst in Evaluatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De quizfunctie in Google formulieren

  1. Patricia bib zegt:

    Dag media-atelier! Een fijn schooljaar!

  2. Pingback: Interactieve werkbladen met Wizer.me | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s