Organiseer je Google Chrome extensies met Context


We bespreken op deze blog regelmatig toepassingen die gebaat zijn bij een Google Chrome extensie (Flipboard, Diigo, Pearltrees, …) of waarvan de volledige functionaliteit vervat zit in een extensie (Screencastify, Adblock, …). Voordeel is dat je de slagkracht van je browser gevoelig versterkt, nadelen zijn de onoverzichtelijke werkbalk en een tragere surfervaring.

Wat is wat?

Wat is wat en waar is de rest?

Ironisch genoeg ligt de oplossing voor die problemen bij het installeren van een extra extensie uit de Chrome Web Store: Context. Deze extensie laat je toe om je extensies te organiseren en met een klik in en uit te schakelen. Zo krijg je niet alleen een duidelijker beeld, maar ook opnieuw een snellere browser.

Na de installatie toont Context je alle extensies die je aan Google Chrome hebt toegevoegd. Elke extensie heeft een gekleurd streepje: groen betekent actief, rood inactief. Bedoeling is dat we deze extensies nu in groepen plaatsen om ze makkelijker terug te vinden en uit te zetten.

Context available extensions

Zo’n groep creëer je door onderaan op ‘New Context’ te klikken. Geef de groep een naam en kies een icoon. Je kan ook een optie aanvinken waardoor Context niet het groepsicoon toont, maar het icoontje van de eerste extensie die je aan de groep toewijst. Dat is vooral handig als de groepsicoontjes niet echt aansluiten bij de naam.

Context newDaarna sleep je de beschikbare extensies naar de juiste groep. Je kan geen extensies van de ene naar de andere groep verplaatsen. Je moet ze eerst verwijderen en dan juist plaatsen.
Bij de beschikbare extensies kan je rechtsboven een vinkje zetten bij ‘Highlight ungrouped extensions’ om te zien welke extensies nog geen plek hebben.

Merk op dat er standaard een ‘Always-enabled extensions’ groep bestaat. Daar plaats je de extensies die je (bijna) dagelijks gebruikt. Beperk deze lijst want anders heeft deze hele operatie geen zin. Vergeet niet om onderaan op ‘Save’ te klikken als je klaar bent.

Als je daarna in je werkbalk gaat kijken (even geduld) dan zou die er al heel wat ordelijker moeten uitzien. Vanuit de Context extensie (een puzzelstukje) zie je nu de groepen die je hebt aangemaakt. Met het plusteken maak je de hele groep zichtbaar, met het minteken verberg je haar en via het pijltje kan je alle extensies zien die in die groep zitten.

Context overview

Als je een nieuwe extensie installeert, vraagt Context je standaard in welke groep die thuishoort. Zo hou je de organisatie op punt. Je kan die instelling aanpassen bij de ‘Additional options’. Als je achteraf iets wil veranderen, klik je rechts op het puzzelstuk icoontje en kies je Opties.

Als je je afvraagt waarom een mens zo veel extensies gebruikt, dan kan deze Thinglink afbeelding van Julie Hopp misschien tot inspiratie dienen 😉

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Organisatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Organiseer je Google Chrome extensies met Context

  1. Pingback: Round-up schooljaar 2015-2016 | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s