Citeer je bronnen snel en accuraat met RefME


Als je andermans teksten of ideeën gebruikt en laat uitschijnen dat ze van jou komen, dan maak je je schuldig aan plagiaat. Net omdat het zo makkelijk is om online in de copy/paste val te trappen, zouden cursisten (leerlingen, studenten) en docenten de gewoonte moeten aankweken om consequent hun bronnen te noteren.

RefME logo

Een toepassing zoals RefME is daarvoor een handig hulpmiddel omdat je daarmee snel referenties kan genereren voor tal van bronnen zoals boeken, tijdschriften, websites, blogposts, video’s,… Elke referentie kan je aanpassen indien nodig.

In RefME werk je met projecten. In elk project leg je een lijst aan met bronnen. Dat kan op verschillende manieren: online gebruik je meestal de URL van de bron, bij boeken werk je met de titel of het ISBN nummer.

RefMe Create Reference

Aan je referenties kan je notities koppelen. Zo kan je bijvoorbeeld het citaat dat je van de bron wil gebruiken toevoegen. Dat maakt het later weer makkelijker als je je tekst aan het schrijven bent. Je kan meerdere notities toevoegen aan een referentie.

Een handige extra functie is de WebClipper. Dat is een extensie die je toevoegt aan de Google Chrome browser. Hiermee kan je bronnen rechtstreeks toevoegen aan je projecten terwijl je navigeert op het web. Door tekst te markeren voeg je een citaat/notitie toe aan de referentie.

RefME webclipper

RefME maakt het mogelijk om je projecten te delen met collega’s zodat je ook bij een gemeenschappelijk tekst makkelijk het overzicht kan houden. Daarvoor klik je op de ‘Group Work’ optie en geef je het e-mailadres in van de perso(o)n(en) met wie je wil samenwerken.

Deze toepassing geeft je de keuze uit meer dan 7000 referentiestijlen. Op de vraag of dat niet wat van het goede te veel is, gaan we hier niet dieper in. Het artikel over “dodelijke slachtoffers in een oorlog tussen Chicago, AP en MLA bendes“van de satirische website The Onion spreekt wat ons betreft boekdelen.

De (referentie)lijsten die je in RefME maakt, kan je via de export functie toevoegen aan je tekst. Dat kan onder meer via copy/paste, maar ook rechtstreeks naar Microsoft Word of Evernote. Je kan ook exporteren naar vergelijkbare diensten als Zotero of Mendeley. Omgekeerd werkt dat ook (importeren).

RefME export

Er bestaan ook mobiele apps voor Android, iPhone & iPad. Belangrijkste meerwaarde is hier dat je de codes van boeken kan scannen en zo automatisch een referentie genereert. De Windows app zou op komst zijn.

Het blijft natuurlijk essentieel om aan studenten uit te leggen waarom we citeren en hoe we dat het best doen. Wat is bijv. het verschil tussen een referentielijst en een bibliografie? De toepassing biedt daarvoor zelf een paar handige (Engelstalige) video’s aan die als inspiratie kunnen dienen.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mediawijsheid, Organisatie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s