Annoteer het web met Genius


Het blijkt vaak nogal moeilijk om leerlingen dieper en kritischer te laten ingaan op een tekst zonder aan hun leesplezier te knabbelen. De Amerikaanse website Genius verzoent die twee elementen: gebruikers kunnen elke online tekst annoteren en zo samen proberen door te dringen tot de kern van die tekst.

Genius logo

Bij Genius draait het in de eerste plaats om songteksten, de toepassing was aanvankelijk zelfs uitsluitend op raplyrics gericht. Intussen kwamen er een heleboel muziekgenres bij, maar ook literatuur, nieuwsartikels en scenario’s van films en tv-series. Er zijn ook al Franse, Duitse en Poolse categorieën, maar nog geen Nederlandstalige.

Je hebt 3 opties om met deze toepassing aan de slag te gaan:

  • Je laadt de tekst op naar de genius website (‘Add Song’) en laat je studenten daar annoteren.
  • Je installeert de Genius browser extensie voor Google Chrome (of de bookmarklet voor andere browsers) en je annoteert teksten rechtstreeks op het web.
  • Je typt genius.it/ voor het webadres (URL) van de tekst die je wil gebruiken en je kan beginnen.

Opgelet: ongeacht de methode hebben gebruikers altijd een account nodig.

Het annoteren wijst zichzelf uit. Je selecteert de woorden of zin(nen) waar je iets over kwijt wil en klikt op het Genius icoontje. Je kan tekst en afbeeldingen toevoegen. Als je een URL toevoegt van toepassingen als YouTube en SoundCloud, sluit je die bestanden automatisch in.

Een annotatatie bij een artikel in De Morgen over David Bowie

Een annotatatie bij een artikel in De Morgen over David Bowie

Bedoeling is om samen tot het best mogelijke resultaat te komen (denk Wikipedia). Je kan dus reageren op de annotaties van anderen, suggesties doen en mekaar een duim omhoog en omlaag geven. Naarmate je meer bijdragen levert, krijg je IQ punten en stijg je op de Genius ladder. Zo kan je editor, moderator of regulator worden.

Het is een goed idee om je leerlingen een bestaand voorbeeld tonen. Kies een auteur of muzikant met een geverifieerde account, zij annoteren hun eigen teksten. Hun markeringen herken je aan de groene kleur, die van gewone gebruikers zijn grijs (geel bij mouse over).

Het gaat hier om grote namen. Denk aan Kendrick Lamar, Eminem, Lena Dunham en de schrijver Junot-Díaz. Die laatste annoteert bijvoorbeeld fragmenten uit ‘The Brief and Wondrous Life of Oscar Wao‘ en Drown.

Genius Oscar Wao

Maar je vindt er ook klassiekers van Shakespeare, Dickens, Edgar Allen Poe, … Je kan een geannoteerde tekst zelfs insluiten op je eigen website. Dat doen de mensen van het Witte Huis tegenwoordig met de State of the Union toespraken van president Obama.

Om je leerlingen te motiveren, kan het zeker interessant zijn om hen een tekst onder handen te laten nemen die hen na aan het hart ligt. Zo kan je hen misschien warm maken voor digitale ‘tekstexegese’. Wie niet waagt, …

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten, Leerinhouden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Annoteer het web met Genius

  1. Pingback: Round-up schooljaar 2015-2016 | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s