Goede voornemens: 2 Chrome extensies voor verhoogde productiviteit


Traditiegetrouw sluiten wij op deze blog het jaar af met onze goede voornemens. Meteen eerlijk toegeven dat er van die van vorig jaar weinig in huis is gekomen. Maar we blijven ambitieus: in 2016 zullen we onze taken sneller afwerken en ons minder laten afleiden online.

Dayboard

Als je het al redelijk goed doet qua time management, dan kan een Chrome extensie als Dayboard (bèta) je net dat zetje geven om je op je taken te concentreren. Aan het begin van je werkdag geef je maximum 5 taken op die je die dag zeker wil afwerken.

Sommige taken blijven je achtervolgen ;-)

Sommige taken blijven je achtervolgen 😉

Telkens als je nu een nieuw tabblad in Chrome opent, verschijnt het lijstje met de taken. Als je een taak afgerond hebt, kan je die afvinken. Door je takenlijst telkens te zien als je naar een andere site wil navigeren, ontstaat het gevoel dat je deze zaken eerst wil afwerken voor je verder kan, en dat is natuurlijk net de bedoeling.

Een taak die je niet afwerkt, staat de volgende dag bovenaan je lijstje. Je krijgt ook een overzicht van welke taken je de laatste 14 dagen hebt afgewerkt. Je hebt alleen een account nodig als je wil dat Dayboard je taken op verschillende apparaten synchroniseert.

StayFocusd

Wie gemakkelijk afgeleid is online, kan een extensie als Stay Focusd overwegen. Hier geef je zelf op hoeveel tijd je per dag op bepaalde websites mag doorbrengen. Zo kan je bij de instellingen opgeven dat je tussen 9 en 6 een half uur krijgt op Twitter, YouTube en Facebook.

Als je half uur (cumulatief) opgebruikt is, blokkeert de toepassing deze sites. Klik in de extensiesbalk op het Stay Focusd icoon en je kan de tijd zien wegtikken. Je moet deze extensie wel ‘opvoeden’, want bij ons telden bijv. Symbaloo en WordPress aanvankelijk gewoon mee, ook al stonden ze niet op de lijst met te blokkeren websites.

Stay Focusd Facebook

Dit valt allemaal te omzeilen. Als je deze extensies deïnstalleert of je opent een andere browser zoals Firefox (tenzij daar Leechblock geactiveerd is), dan kan je weer heerlijk tijd verdoen. Je wil hiermee vooral jezelf of je leerlingen een beetje bewust maken van hoe snel tijd verglijdt.

Waarmee we vanzelfsprekend niet gezegd willen hebben dat sociale media tijdverlies zouden zijn. Ze kunnen sowieso een grote rol spelen in je professioneel netwerk, maar niet als je vooral bezig bent met boze vogels, snoepjes of het runnen van een boerderij 🙂

Farmville

Alle Chrome extensies vind je in Chrome Web store. Een extensie is een applicatie die de functionaliteit van je browser uitbreidt. Te veel extensies kunnen je browser wel vertragen, dus wees selectief in je keuzes.

Prettige feestdagen en tot in 2016!

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Organisatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s