Maak je presentatie interactief: Nearpod


Een klein jaar geleden publiceerden we hier ‘Maak je presentatie interactief: Everyslide‘. Maar 6 maanden later ging Everyslide zonder enige waarschuwing offline om niet meer terug te keren. Nearpod is een goed alternatief, hoewel de gratis versie wel beperkingen heeft.

Nearpod logo

Met Nearpod verrijk je een presentatie met vragen en opdrachten. Omdat je toehoorders die presentatie volgen op hun eigen apparaten, is het voor hen makkelijk om antwoorden te geven via het (virtuele) toetsenbord en/of aanraakscherm.

Voor het aanmaken van je presentatie kan gebruik maken van een bestaand document (PowerPoint/PDF) of je start in Nearpod zelf. Als je een nieuwe dia toevoegt, kan je in de gratis account (Silver) telkens kiezen tussen een ‘ Add Content’ of een ‘Add Activity’ dia.

Nearpod slide opties

Bij de ‘Content’ dia’s kies je tussen tekst, afbeeldingen, audio en video. Je kan wel geen multimedia insluiten, je kan alleen audio en video opladen van je eigen pc of via enkele bekende clouddiensten (Dropbox, Google Drive en Box). Insluiten via YouTube is een betalende functie.

Bij de ‘Activity’ dia’s heb je 4 opties in de gratis versie. Je kan een open vraag stellen en je kan een quiz (multiple choice) of een enquête (‘poll’) opstellen. Een van de leukste opties is de ‘Draw it’ functie waarbij de deelnemers hun antwoord moeten tekenen.

Nearpod activity opties

Als je presentatie klaar is, moet je haar publiceren. Dan kan je je publiek (maximum 30 deelnemers) een pincode bezorgen zodat zij je ‘live’ sessie kunnen bijwonen. Dat kunnen ze via laptop/pc, mobiele browsers en de Nearpod app (iOS, Android, Windows, …). Telkens als de leerkracht de volgende slide aanklikt, verschijnt die op hun scherm.

De leerkracht krijgt ook een overzicht van alle antwoorden die binnenkomen. Hou er rekening mee dat de studenten zelf hun naam mogen opgeven (zij hebben geen account). Als de leerkracht de resultaten deelt met de groep, zijn de gegevens anoniem.

Zicht voor de leerkracht

Zicht voor de leerkracht

Nearpod werkt prima op verschillende apparaten. Het is een snelle manier om je bestaande presentaties op te frissen en om cursisten wat actiever te betrekken bij zo’n presentatie. Ook handig dat je achteraf in rapporten kan zien wie wat geantwoord heeft en daar leerinterventies aan kan koppelen.

Grootste nadeel van Nearpod is de beperkte opslagruimte in de gratis account. Met 50 MB spring je niet ver, zeker als je geen multimedia kan insluiten. Je kan een bedrijf zeker niet verwijten dat ze heel wat functionaliteit achter een betaalmuur zetten, maar die 50MB is wel heel mager.

Als Nearpod echt je ding is, zal je dus een betalende account moeten overwegen. Een Gold account geeft je 3GB opslagruimte, 50 deelnemers en extra functies voor 10 dollar per maand. Veel scholen in de VS gebruiken deze betalende versie dus deze toepassing zal niet zo snel verdwijnen.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leerinhouden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Maak je presentatie interactief: Nearpod

  1. Pingback: Zeetings tilt interactieve presentaties naar een hoger niveau | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s