Anderstaligen oefenen hun Nederlands online: NedBox


Deze eerste Week van het Nederlands (10 tot 17 oktober) is een ideaal moment om even stil te staan bij NedBox, een nieuw digitaal platform waarop (volwassen) anderstaligen hun Nederlands kunnen oefenen aan de hand van authentiek materiaal. NedBox is een samenwerking tussen verschillende partners, met de KU Leuven als promotor.

Je kan de website op verschillende manieren verkennen. Als je op de afbeeldingen op de startpagina klikt, krijg je meteen een videofragment (play knop pictogram) of een artikel (tekst pictogram) voorgeschoteld. Je kan ook via de zoekfunctie werken of een van de 9 thema’s selecteren in de blauwe balk bovenaan.

NedBox themabalk

De videofragmenten zijn allemaal afkomstig van de VRT (Het Journaal, Dagelijkse kost, Iedereen Beroemd, Thuis, Karrewiet…), de artikels komen onder meer uit De Standaard, Wablieft en Het Nieuwsblad. Onder elk item staat een link naar de bron zodat je daar ook eens een kijkje kan nemen.

Je kan ook kiezen op welk niveau je het fragment of artikel wil verwerken door op de sterren boven het geselecteerde fragment/artikel te klikken. Gemakshalve worden de niveaus omschreven als gemakkelijk (1 ster), gemiddeld (2 sterren) en moeilijk (3 sterren), maar in principe komen ze ruwweg overeen met A1, A2 en B1 uit het ERK.

NedBox moeilijkheidsgraad

Bij de oefeningen die bij de media-items horen, zie je telkens verschillende pictogrammen staan. Zij staan symbool voor de vaardigheden die je inoefent. De makers hebben zich niet beperkt tot woordenschat en grammatica. Ze hebben hun best gedaan om ook levensechte taken (invullen formulier, telefoongesprek voeren) te integreren.

Ze hebben ook goed gebruik gemaakt van de digitale mogelijkheden om taalleerders te ondersteunen. Je krijgt gerichte feedback bij je antwoorden en je kan hints opvragen als je een opgave moeilijk vindt. Bij de meeste video’s kan je ondertitels inschakelen en de artikels zijn verrijkt met definities en voorbeeldzinnen.

NedBox hint

Gebruikers van NedBox hoeven niet in te loggen, maar als je registreert dan krijg je een eigen plekje op het platform- Mijn NedBox – waar je kan zien welke vaardigheden en thema’s je het meeste oefent en op welk niveau je het vaakst actief bent. Je kan er ook badges verdienen. Om te registreren heb je wel een e-mailaccount nodig.

NedBox is duidelijk een aanwinst voor het digitale NT2 landschap: de heldere interface, het authentieke, actuele materiaal en de gevarieerde verwerkingsmogelijkheden maken het platform een prima aanvulling op het aanbod in de klas. Het is daarbij ook een uitstekende introductie tot (een deel van) de Vlaamse televisiewereld.

Toch een puntje van kritiek: bij de tips voor begeleiders gaat het over ‘differentiëren naar leerstijl‘, vreemd dat ze bij NedBox die misvatting mee in stand houden. Het is goed dat je op deze site veel autonomie krijgt, maar met leerstijlen heeft dat volgens ons weinig te maken.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bronnen, Leerinhouden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Anderstaligen oefenen hun Nederlands online: NedBox

  1. leeseiland zegt:

    Bedankt voor de uitgebreide info, Jeroen. Onze cursisten hebben het al getest en ze vinden het leuk.

  2. leeseiland zegt:

    Absoluut!
    De enige opmerking die ik van de lagere richtgraden gehoord heb is dat de ‘gemakkelijke’ video’s toch niet zo gemakkelijk zijn (“Ze praten te snel”.)

  3. Pingback: Round-up schooljaar 2015-2016 | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s