Superhandige affiche rond auteurs- en portretrecht


Mag je als docent een hoofdstuk van een boek uitdelen in de klas? Of een film op je digitale leeromgeving plaatsen ? Kunnen cursisten in hun presentaties gebruik maken van een foto waarop mensen herkenbaar afgebeeld staan?

Op dit soort vragen bestaat er vaak geen eenduidig antwoord en dat maakt het natuurlijk moeilijk om een correcte beslissing te nemen. Mediawijs.be, het Vlaamse kenniscentrum voor mediawijsheid, pakt nu uit met een affiche waarop ze het auteurs- en portretrecht op heldere wijze uit de doeken doen.

Mediawijs logo

De affiche is vormgegeven als een stroomdiagram (‘flowchart’) waarbij je – afhankelijk van de antwoorden die je geeft op belangrijke vragen – makkelijk kan achterhalen of je het materiaal in kwestie mag gebruiken of niet, en onder welke voorwaarden. Het is dus een soort stappenplan dat je naar de juiste beslissing leidt.

Fragment van de affiche bron: mediawijs.be

Fragment van de affiche
Bron: mediawijs.be

Op de website van mediawijs kan je de affiche gratis bestellen of je kan ze downloaden als een pdf met hoge resolutie. Je vindt er ook een interactieve versie waarbij je beslissingen je telkens naar het gepaste scherm leiden en waar je via audio- opnames wat extra uitleg krijgt. Je kan deze interactieve versie ook insluiten op je leerplatform of website.

Docenten moeten zeker aandacht besteden aan de uitzonderingen die er voor het onderwijs gelden en aan welke voorwaarden er allemaal voldaan moet zijn voor je zo’n uitzondering kan inroepen. Het gaat dan meer bepaald over het uitvoeren, uitdelen en digitaal beschikbaar maken van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Uitzonderingen onderwijs

Fragment van de affiche
Bron: mediawijs.be

Mediawijs.be heeft hier een uitstekende job gedaan. Natuurlijk hebben ze een aantal zaken serieus moeten vereenvoudigen en er blijft altijd ruimte voor interpretatie. Maar de affiche is heel gebruiksvriendelijk zonder dat ze de complexiteit miskent. Daarom verdient ze volgens ons dan ook een plekje in menig klaslokaal en leraarskamer.

Het media-atelier heeft al eens eerder een warme oproep gedaan om eigen digitale creaties  zo veel mogelijk van een Creative Commons licentie te voorzien. Uit de affiche blijkt nog eens dat dat een van de beste manieren blijft om het bewerken en delen van leermaterialen eenvoudiger te maken.

Jeroen Hendrickx.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bronnen, Mediawijsheid en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Superhandige affiche rond auteurs- en portretrecht

 1. Pingback: Auteurs- en portretrecht | Bib-nieuws in de kijker...

 2. resaarcle zegt:

  Interessant! Bedankt voor de nuttige info!

 3. Petra NT2 zegt:

  Ha! Het lijken de Oscaruitreikingen wel, alleen heb ik geen prijs gewonnen, maar bij dezen wil ik dan toch bedanken: Patricia voor het delen via een zeer veel gebruikt kanaal, Jeroen voor het publiceren op dit geweldige mediaatelier en Mediawijs voor een inderdaad zeer puike en bruikbare affiche. En dan natuurlijk mijn man en mijn kinderen om me te steunen bij het maken van deze film… ah nee, dat hoorde er niet bij. :o)

 4. leeseiland zegt:

  Oh, ja, een superbelangrijke info! Bedankt, Jeroen, om die met ons te delen!

 5. Pingback: Round-up schooljaar 2015-2016 | CVO Antwerpen

 6. Thanks Jeroen! Heel handig.

 7. jhendrickx42 zegt:

  Bedankt voor je reactie Lennart en vanzelfsprekend graag gedaan 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s