Video Hangouts versus Hangouts on Air


Sommige blogposts roepen evenveel vragen op als ze beantwoorden. De blogpost van vorige week –Online videogesprekken opnemen en bewaren– was er blijkbaar zo eentje. Deze vragen kregen we binnen:

  • Wat is het verschil tussen Video Hangouts en Hangouts on Air?
  • Waar vind je die Google Hangouts?
  • Kan je Hangouts on Air helemaal privé zetten?
  • Wat als je Hangouts met meer dan 10 mensen wil opnemen?

Hangouts logo

Gewone Video Hangouts kan je het best vergelijken met chattoepassingen waarbij je met max. 10 mensen een online (video)gesprek kan voeren. Het gesprek wordt niet opgenomen en mensen die er geen deel van uitmaken, kunnen het gesprek niet volgen. Het is meer een conversatie tussen mensen die elkaar kennen.

Bij Hangouts on Air is het opzet anders. Hier organiseer je een videochat met het oog op een publiek. Dat publiek hoef je niet noodzakelijk te kennen. Toehoorders kunnen het gesprek live volgen en vragen stellen via de ‘Q & A’ functie. De gesprekken worden gestreamd en opgenomen en verschijnen op je Google+ en YouTube kanaal.

Uitrolmenu GoogleplusOm een Hangout on Air te starten, moet je dus niet alleen een Google account hebben, maar je Google+ pagina moet ook gekoppeld zijn aan een YouTube kanaal. Zo’n kanaal krijg je automatisch met je YouTube account (= Google), maar het kan een goed idee zijn om een extra kanaal aan te maken voor dit soort opnames.

Gewone Video Hangouts kan je onder meer starten vanuit Gmail. Als je klikt op de naam van een contactpersoon zal je in de rechter benedenhoek een video icoontje zien waarmee je de Hangout kan initiëren. Ook via je Google+ startpagina of de mobiele app kan je een Video Hangout starten. Voor een Hangout on Air, klik je in het hoofdmenu op je Google+ pagina op Hangouts.

Als je bij het opzetten van de Hangout on Air bij het doelpubliek de ‘Your Circles’ en ‘Public’ vervangt door een eigen adres, dan zal er niet veel volk je hangout kunnen zien en kan je het als een privé-opname beschouwen. Waterdicht is het niet en de vraag is ook of je zo de hele opzet van een Hangout on Air niet voorbijschiet.

Als 10 mensen niet voldoende is, kan je een toepassing als Zoom uitproberen. Hier kan je gratis met tot 25 personen videochatten (lijkt ons wat veel) en de opnames worden ook binnen de toepassing zelf gemaakt. Een gesprek mag max. 40 minuten duren, maar het aantal gesprekken is onbeperkt. Nadeel is wel dat iedereen de software moet installeren.

Zoom logo

Zo, we hopen dat we hiermee de belangrijkste onduidelijkheden uitgeklaard hebben en we beloven plechtig om nog voor het einde van het jaar een media-atelier Hangout on Air te organiseren zodat iedereen kan zien hoe het in zijn werk gaat.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Video Hangouts versus Hangouts on Air

  1. Patricia bib zegt:

    Een media-atelier Hangout on Air? Schooloverschrijdend? Dan wil ik best meedoen… 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s