Online videogesprekken opnemen en bewaren


In online cursussen maken docenten vaak gebruik van videogesprekken om met cursisten te communiceren. Zo kunnen ze kwesties verduidelijken, oefenkansen bieden (talen) en zelfs mondelinge examens afnemen. Een vraag die daarbij vaak terugkomt is hoe ze een ‘bewijs’ van dat gesprek kunnen bijhouden.

Rec knop

Voor we een kort overzicht geven van een aantal mogelijkheden, willen we absoluut benadrukken dat je expliciet toestemming moet vragen aan je gesprekspartner om een conversatie op te nemen!

Skype heeft geen ingebouwde functie om gesprekken op te nemen, maar er bestaan wel heel wat toepassingen die die rol kunnen overnemen. Als je tevreden bent met enkel de audio van het gesprek, dan is de MP3 Skype Recorder een goede optie.

Deze freeware toepassing start automatisch een opname als je een Skype gesprek begint. Het is een goed idee om in het startscherm van de MP3 Skype Recorder de doelmap voor de opnames te veranderen, want die is anders moeilijk te vinden.

Startscherm MP3 Skype recorder

Wil je naast geluid ook beeld opnemen, dan kan je kiezen voor screencast toepassingen als Screencastify, Jing of Screencast-o-Matic. Dit werkt niet alleen bij Skype gesprekken, maar ook bij videochats (appear.in, vLine, Rabbit…) en ‘gewone’ Video Hangouts van Google.

Aan deze methode zijn wel wat minpunten verbonden. De beeldkwaliteit is wat minder, je krijgt al snel zware bestanden en je moet een extra toepassing in het oog houden. Het voordeel is dan weer dat je de opname volledig privé kunt houden als je dat wenst.

Bij een Google Hangout on Air is het net omgekeerd. Het gesprek wordt automatisch uitgezonden en opgenomen. Je hebt dus geen tweede toepassing nodig en dat komt de kwaliteit ten goede (alle video’s zijn HD). De opnames komen op je YouTube kanaal en je Google+ pagina terecht (die moeten gekoppeld zijn).

hangout-on-air

Dat betekent dat mensen de Hangout on Air ook kunnen bekijken zonder deel te nemen, wat bij een ‘gewone’ Video Hangout niet mogelijk is. Als je een Hangout on Air gepland hebt, zal Google reclame maken voor je uitzending en zoveel mogelijk kijkers proberen lokken.

Als je het wat kleinschaliger wil houden, pas dan de instellingen voor je doelpubliek aan. Vervang de optie ‘Public’ door de namen van enkele deelnemers. Zo verschijnt de opname ook als ‘unlisted’ op je kanaal, zodat niet iedereen die video zomaar kan vinden.

Google Hangout on Air

Dit volstaat niet om de opnames echt privé te houden, want er moet maar een van je genodigden beslissen om de video alsnog op een website te plaatsen en je bent de controle kwijt. In een Google Hangout on Air kunnen tot 10 mensen deelnemen aan het videogesprek, net zoals bij een ‘gewone’ Video Hangout.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Online videogesprekken opnemen en bewaren

  1. Pingback: Video Hangouts versus Hangouts on Air | CVO Antwerpen

  2. Pingback: Round-up schooljaar 2015-2016 | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s