Win tijd met de Auto Text Expander in Google Chrome


De Auto Text Expander is een extensie voor Google Chrome die ons de afgelopen weken al heel wat tijd bespaard heeft en dat is bij de drukke start van het schooljaar altijd mooi meegenomen.

ATE logo

Met deze extensie creëer je je eigen slimme shortcuts voor woordgroepen, zinnen en zelfs alinea’s die je vaak gebruikt. Als je die shortcut typt, zorgt de Auto Text Expander ervoor dat de volledige tekst die achter de shortcut zit, verschijnt in wat je aan het typen bent.

Een voorbeeld: de afgelopen weken moesten we in e-mails naar cursisten vaak verwijzen naar het document FRM 1050 handleidingmoodle _1516_v31082015. In de Auto Text Expander maakten we een shortcut ‘hm’ waarvan de uitgeklapte tekst de volledige naam van het bestand was. Typen we nu ‘hm’, dan krijgen we dus de volledige naam.

ATE hm

Om zo’n shortcut toe te voegen, klik je op Add. In de linkerkolom typ je de afkorting, in de rechterkolom de uitgeklapte tekst. Vergeet daarna niet op Save te klikken. De extensie zal je shortcuts synchroniseren over alle apparaten waarop je Google Chrome gebruikt, op voorwaarde dat je ingelogd bent.

Let op dat je geen shortcuts maakt met lettercombinaties die vaak voorkomen in de gewone taal. Als je bijv. ‘sc’ gebruikt voor ‘Saludos cordiales’ dan zal elk woord dat begint met sch plots een Spaanse afsluitende groet bevatten en dat komt de leesbaarheid niet ten goede.

ATE foutje

De Auto Text Expander werkt helaas niet in alle toepassingen. Zo lukt het niet in Google Docs, Google Hangouts en Facebook commentaren. Maar het werkt onder meer wel in Gmail, Evernote, LinkedIn, Outlook.com, Mailchimp en Slack en daarmee kan je toch al aan de slag.

Het aantal shortcuts dat je kan gebruiken is beperkt tot 510, maar dat lijkt ons alvast ruim voldoende, want je moet ze ook nog kunnen onthouden. Leuk is ook dat je opgemaakte tekst kan gebruiken om te laten uitklappen. Daarvoor maak je eerst de tekst op in Gmail en daarna plak je die in het voorziene veld in de Auto Text Expander.

ATE html

Als je echt veel shortcuts maakt, dan is het een goed idee om ze op tijd en stond even te exporteren, zodat je ze opnieuw kan importeren als er iets misloopt of de synchronisatie in de soep draait. Vertrouw niet enkel op de back-up functie want die is volledig lokaal in Chrome en verdwijnt als je uitlogt.

De Auto Text Expander vind je zoals alle Chrome extensies in de Chrome Web Store. Je voegt die toe aan je browser en je kan beginnen. De extensie is reclamevrij en houdt niets bij van wat je doet. Het is absoluut een meerwaarde voor mensen die niet te vaak hetzelfde willen typen.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Organisatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s