Gloednieuwe website rond mobiel leren: Touch2Learn


Hoe integreer je mobiele technologie op een zinvolle manier in het hoger onderwijs? Die vraag was het uitgangspunt van het Touch Teach Learn project, een samenwerking tussen verschillende partners van de Associatie KU Leuven. Gisteren stelden projectleider Jeroen Lievens en zijn team hun belangrijkste bevindingen voor tijdens een studievoormiddag.

De meest in het oog springende realisatie van het project is de Touch2Learn website, een plek die het docenten, studenten en ondersteuners (ICT en beleid) makkelijker moet maken om mobiele toepassingen op een innovatieve en verantwoorde manier in te zetten in verschillende onderwijscontexten en didactische ‘settings’.

T2L logo2

Misschien opvallend voor een dergelijk project is dat het niet louter gaat om een lijst met apps, maar dat de meeste toepassingen deel uitmaken van werkvormen en ingebed zijn in een duidelijke didactische visie. Projectmedewerkster Carolien Frijns (Centrum voor Taal en Onderwijs) legt uit dat dat geen toeval is:

De website is overzichtelijk en werkt vrij intuïtief. Bij de apps krijg je plus- en minpunten, korte technische info, praktijkvoorbeelden en filters om sneller te kunnen kiezen. De kunst zal vooral zijn om de site up-to-date te houden. Dat beseft ook projectmedewerker Tom Van Daele (Thomas More A’pen):

Op de vraag of ze zelf iets opgestoken hebben van het project, antwoorden zowel Tom als Carolien volmondig ja. Maar ze hebben ook ontdekt dat er bij de integratie van mobiele technologie heel wat valkuilen bestaan. Voor Carolien is het duidelijk dat studenten zelf goed aanvoelen of de technologie een meerwaarde betekent:

Tom heeft veel gehad aan de didactische insteek en ziet potentieel in smartphones en tablets, maar hij beseft ook dat je te veel kan willen en dat het soms moeilijk is om de juiste ondersteuning te vinden:

Het media-atelier juicht de komst van de Touch2Learn website alvast toe. Niet alleen omdat de site een handig overzicht biedt van wat je met welke app kan doen, maar vooral omdat ze (nog eens) uitdrukkelijk stelt dat technologie het best tot haar recht komt binnen een heldere visie op onderwijs en leren.

Het project en de website richten zich vooral op het hoger onderwijs, maar Touch2Learn is zeker ook bruikbaar voor CVO’s en secundaire scholen. Die ‘hoger onderwijs’ insteek valt alleen op als de makers van de site het niet kunnen importeren van bestaande PowerPoint presentaties in mobiele apps bij de minpunten indelen. 🙂

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Onderzoek en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gloednieuwe website rond mobiel leren: Touch2Learn

  1. Pingback: Round-up schooljaar 2015-2016 | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s