Maak je eigen persoonlijkheidstest met Riddle


Laat je je ook soms verleiden door (persoonlijkheids)testen in magazines omdat je wel nieuwsgierig bent naar de kwaliteit van je relatie, je volgende reisbestemming of het dier dat het best bij je past? Met Riddle kan je nu zelf zo’n test ontwerpen.

Het logo van Riddle

Na het registreren, klik je rechtsboven op ‘Create’ en uit de 5 opties kies je ‘Personality Test’. Je schrijft een korte intro en je creëert een aantal persoonlijkheden (mensen, dieren, personages,…) die je duidelijk omschrijft qua karakter. Je kan aan elke persoonlijkheid afbeeldingen of video’s toevoegen.

In het vraaggedeelte noteer je situaties waarbij je telkens een aantal mogelijke reacties verzint. Bij elke reactie kan je als ontwerper van de test aangeven in hoeverre het antwoord past bij je persoonlijkheden. Dat gebeurt via een schuifbalk die gaat van ‘no association’ tot ‘strong association’. Op basis daarvan zal het systeem op het einde van de test aangeven welke persoonlijkheid het dichtst bij je aanleunt.

Riddle association

Het moeilijkste aan dit soort testen is om goed de grens te bewaken tussen luchtig en vrijblijvend. Het kost best wel wat tijd om de persoonlijkheden en de vragen vorm te geven, dus het is mooi meegenomen als je bijvoorbeeld in een test rond de personages van Harry Potter ook kan peilen naar wat je leerlingen boeit en motiveert.

Omschrijving Harry Potter

NT2 leerkrachten zouden een test kunnen ontwikkelen om te achterhalen welke rollen hun cursisten opnemen in het dagelijkse leven. Opgelet: als het belangrijk is dat je precies weet wie wat geantwoord heeft, kan je bij de tweede stap (‘Customise’) een formulier aan je test hangen zodat alle deelnemers hun naam en/of e-mailadres moeten invullen op het einde.

Riddle formulier

Je kan leerlingen ook zelf een Riddle persoonlijkheidstest laten maken. Je laat 4 of 5 leerlingen elk een boek lezen. Daarna moeten ze het karakter van hun hoofdpersonage beschrijven. Daarna verzinnen ze situaties en beargumenteren telkens hoe hun personage zou reageren. Al die info brengen ze samen in de test. Zo heb je een alternatief voor een meer traditionele boekbespreking.

Riddle biedt naast de persoonlijkheidstest ook opties om enquêtes, gewone formatieve quizjes (denk Socrative) en lijstjes op te stellen. Je kan ook een ‘Commenticle’ creëren, waarbij leerlingen reageren op ‘polls’ die jij bij een door jou gekozen artikel in Riddle geplaatst hebt.

Riddle bestaat nog maar sinds mei, maar ze hebben de afgelopen maanden voortdurend nieuwe functionaliteit toegevoegd en het ziet er visueel allemaal goed uit. Een account is volledig gratis en alle creaties zijn makkelijk te delen via sociale media of in te sluiten op blogs, websites en leeromgevingen.

Jeroen Hendrickx

Ik heb overigens uitgezocht wie ik zou geweest zijn in de Middeleeuwen:

Dante

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten, Leerinhouden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Maak je eigen persoonlijkheidstest met Riddle

 1. Patricia bib zegt:

  Probeerde het ook uit… Raar maar waar: Dante….

 2. onseaw zegt:

  haha,

  volgens mij heb jij die test toch lichtjes gemanipuleerd om tot jouw idool te komen hoor…

  Wendy

 3. Pingback: Round-up schooljaar 2015-2016 | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s