Paaseitjes en andere Google ongein


In de stressvolle maand juni kan het zeker geen kwaad om af en toe even de teugels te vieren. In Google zitten er tal van paaseitjes (verborgen grapjes) verstopt die voor wat ontspanning kunnen zorgen in een drukke periode. Laat je wel niet meeslepen door de jacht, want paaseitjes hebben een verslavend karakter.

Paaseitjes

Er gaat terecht veel aandacht naar de manier waarop Google gegevens over ons verzamelt en  de markt van het online zoeken monopoliseert. Maar daardoor vergeten we wel eens dat Google ons al heel wat interessante toepassingen gebracht heeft en dat dat het werk is van getalenteerde medewerkers. Medewerkers met een (nerdy?) gevoel voor humor.

Typ maar eens woorden als ‘tilt’, ‘askew’ of ‘do a barrel roll’ in de zoekbalk en verbaas je over de beweeglijkheid van de zoekmachine. Door ‘Zerg rush’ in te geven, wordt het zelfs nog wat erger, want veel blijft er dan van je zoekresultaten niet meer over. Tenzij je een manier vindt om ze te verdedigen.

Een andere Google favoriet zijn woordgrapjes. Met een beetje fantasie heb je wel een idee wat de zoekopdracht ‘anagram’ kan opleveren bij ‘Bedoelde u’, maar bij termen als recursie is dat al wat moeilijker. Gelukkig geeft Google vaak een definitie mee van woorden, wat deze grapjes soms verduidelijkt.

Ook de zoekterm Bletchley Park levert een leuk resultaat op, zeker voor mensen die de film ‘Imitation Game’ gezien hebben of vertrouwd zijn met de geschiedenis van dit landhuis.

Bletchey Park

Nu we het toch over film hebben, wist je dat elke acteur/actrice een Bacon score heeft? Gebaseerd op de theorie dat elke mens via zes kennissen of minder verbonden is met een andere mens, zo zouden alle acteurs en actrices verbonden zijn via Kevin Bacon. Dus als zoekopdracht: Ryan Gosling Bacon number (werkt enkel in de Engelstalige Google).

Als de broekriem er echt even af moet, dan is een spelletje vaak een tof tussendoortje. Typ Atari Breakout in de zoekbalk van Google afbeeldingen en gebruik die afbeeldingen als nooit tevoren. Als je Google Pacman ingeeft in de Engelstalige Google versie kan je deze klassieker meteen in de zoekmachine beginnen spelen.

PacMan Doodle

Als je geen zin hebt om de taalinstelling te veranderen naar Engels, kan je Pacman ook vinden in de elgoog website. Een gespiegelde Google zoekmachine gebaseerd op een vroeger paaseitje. Probeer hier ook zeker de ‘underwater’ en de ‘gravity’ versies uit of componeer een nummer met de Guitar doodle.

Nog een boodschap van algemeen nut: wie zich afvraagt wat het leven te betekenen heeft kan de vraag gewoon aan Google stellen: “The answer to the ultimate question of life, the universe, and everything”. Het antwoord verschijnt dan zoals verwacht in de rekenmachine 🙂

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bronnen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Paaseitjes en andere Google ongein

  1. Aha, is dat ook een paasei?

    Waarschijnlijk te goed verstopt 🙂

    Johan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s