Deel je audio-opnames met SoundCloud


SoundCloud logoSoundCloud is vooral bekend als een platform waar je zonder registratie naar muziek kan luisteren. Als je een account aanmaakt, krijg je onder meer de optie om artiesten te volgen en afspeellijsten te maken. Bovendien kan je er dan ook 180 minuten zelfgemaakte audio bewaren.

Dat kan een opname zijn die je elders hebt gemaakt (Audacity, GarageBand, …), maar je kan ook rechtstreeks opnemen in SoundCloud zelf. Doordat elk stukje audio een aparte URL krijgt, is het heel makkelijk om je auditieve huiskamervlijt te delen of in te sluiten. Hoe je dat aanpakt, zie je in onderstaande video.


De video maakt duidelijk dat SoundCloud naast de gratis opslagruimte nog wel wat troeven heeft:

  • je kan een Creative Commons licentie toevoegen aan je fragment;
  • je kan opnames publiek of privé maken;
  • je beslist of luisteraars de audio kunnen downloaden;
  • je kan aan elk bestand een aparte afbeelding toevoegen.

Voor het onderwijs is de commentaarfunctie in de geluidsgolven ook een leuke extra. Zo kan je de leerkracht of de cursist precies aangeven waar je iets leuk vindt of waar er iets beter kan. Als je de opname insluit blijven deze commentaren ook zichtbaar.

soundCloud commentaren

Als je zelf rechtstreeks opneemt in SoundCloud, kan je de audio niet bewerken in de toepassing zelf. Maar via een kleine omweg in Twisted Wave Online (besproken op deze blog in april 2015), importeer en bewerk je de audio daar en kan je de verbeterde versie daarna meteen weer terug exporteren.

Tot slot nog iets over de muziek. In tegenstelling tot diensten als Spotify en Deezer is het niet zo dat SoundCloud muzikanten vergoedt als hun nummers gespeeld worden. Het zijn de artiesten zelf (of hun platenfirma’s) die de nummers vrijgeven bij wijze van promotie en community building.

Dat maakt dat je op SoundCloud eerder ‘speciallekes’ vindt dan de gewone versies, denk aan instrumentale en live versies, demo’s; covers en remixes. Ook tof is dat grote artiesten vaak onbekende talenten een duwtje in de rug geven door hun nummers te ‘reposten’.

Heb je vroeger nog cassettes opgenomen voor een vriend(in)? Als je in SoundCloud een afspeellijst maakt en die dan deelt, geef je eigenlijk een digitale update aan de befaamde mixtape. Daarom delen we graag met jullie deze media-atelier playlist met een zomerse toets, wat momenten van melancholie en een storm om af te sluiten 🙂


Jeroen Hendrickx

PS Wie echt benieuwd is naar mijn compositie in de Tony-b Machine, kan zich er hier van vergewissen dat ik nog niet helemaal klaar ben voor een muzikale carrière…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Deel je audio-opnames met SoundCloud

  1. Soundcloud is inderdaad een heel fijn platform, voor alle soorten muziek.

  2. Pingback: Round-up schooljaar 2014-2015 | CVO Antwerpen

  3. Pingback: Snel interactieve video’s maken met Videopath | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s