De beste websites voor rechtenvrije afbeeldingen


Wie zich in Google Afbeeldingen aan de regels houdt en bij ‘Geavanceerd zoeken’ filtert op gebruikerslicentie, zal lichtjes teleurgesteld zijn. De beste afbeeldingen verdwijnen uit de zoekresultaten. Dat zal waarschijnlijk pas veranderen als mensen consequent een creative commons licentie aan hun digitale media toevoegen.

Creative Commons logoMaar niet getreurd, intussen bestaan er zoveel websites waar je gratis rechtenvrije en kwalitatieve afbeeldingen kan downloaden dat je nooit meer zomaar foto’s van het net moet plukken. Het media-atelier presenteert daarom graag een kort overzicht van onze favoriete adressen.

Afbeelding broccoliPngimg.com biedt duizenden afbeeldingen (.png bestanden) op een ‘transparency grid’. Dat maakt deze foto’s/clipart heel geschikt als illustraties bij (online) cursussen. Het gaat in hoofdzaak om dagelijkse voorwerpen als groenten, fruit, kleren, … De site werkt soms wat traag, maar is bijvoorbeeld heel handig voor NT2 leerkrachten.

Photos For Class gaat in Flickr op zoek naar afbeeldingen. De toepassing probeert er voor te zorgen dat de resultaten ook geschikt zijn voor jongere kinderen. Als je een afbeelding downloadt, geeft Photos For Class automatisch deze info mee onderaan het beeld: naam van de auteur, locatie + titel van de foto en de toegekende licentie.

PhotosForClass

Sommige fotografen delen ‘stock photos’ onder een Creative Commons Zero licentie, wat betekent dat ze al hun rechten opgeven en het beeld toevoegen aan het publiek domein.
Op websites zoals  Unsplash, Pixabay, Morguefile en Magdeleine kan je zo’n professionele foto’s vinden die soms in verschillende formaten aangeboden worden.

We kregen ook nog een leuke tip van Orixe Echeverria, deelnemer aan de Taccle Cursus en zelf een uitstekend natuurfotograaf. Op PhotoFunia kan je bij ‘Lab’ zelf tekst toevoegen aan foto’s uit hun aanbod. Zo kan je onder meer schrijven in sneeuw, zand en bomen. Het aantal tekens is beperkt, maar het geeft een persoonlijke toets.

Media-atelier in de sneeuw

Ook bij Pablo kan je tekst toevoegen aan foto’s, maar hier heb je de optie om je eigen foto’s op te laden. Pablo wordt vooral gebruikt om quotes toe te voegen aan afbeeldingen, maar laat je daardoor niet beperken. Je kan het resultaat snel delen via Facebook en Twitter, maar ook gewoon downloaden.

Quote Douglas Adams

Nog niet gevonden wat je zoekt? Dit artikel op de blog SocialMediaToday geeft je 20 websites waar je ‘stock photos’ kan vinden voor commercieel gebruik. De te@chtought website doet er nog een schepje bovenop met 31 sites, die voor een groot stuk overlappen. Beide websites zijn Engelstalig.

Nog een advies: download foto’s voor je ze gebruikt. Werk niet via de URL van een foto (‘hotlinking’), want dan loop je het het risico dat de foto verdwijnt of plots naar veel minder geschikte inhoud verwijst. Dat laatste is meestal een straf van een slecht gezinde webmaster die er niet van houdt dat iemand bandbreedte bij hem/haar afsnoept.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bronnen, Mediawijsheid en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op De beste websites voor rechtenvrije afbeeldingen

 1. Anoniem zegt:

  Superhandig om weten!

 2. Patricia bib zegt:

  Media-atelier… ik heb een vraagje: als mijn blog (in zijn geheel) een CC licentie meekreeg, geldt die dan ook voor alle afbeeldingen en foto’s er op?

  • jhendrickx42 zegt:

   Goede vraag, Patricia. In principe geldt de licentie voor de volledige blog, met dien verstande dat je enkel een CC licentie kan toekennen aan content waarvan je ook echt de auteur bent. Bij afbeeldingen die niet van jou komen moet je je lezers erop attent maken dat ze niet onder de algemene licentie vallen, tenzij ze tot het publiek domein behoren 🙂

   Als je meer zekerheid wil, kan het een goed idee zijn om aan je foto’s een aparte CC licentie toe te kennen. Dat kan door tekst met een verwijzing naar de door jou gekozen licentie onder de foto te plaatsen (in de caption). Websites als Flickr hebben een ingebouwde CC licentie generator die je daarvoor ook kan gebruiken.

   Kan je hiermee verder?

   • Patricia bib zegt:

    Alle foto’s zijn mijn eiegen foto’s, dus…
    Bij elke foto apart te doen, deze vermelding??? Pppffff… En wat bedoel je juist met “in de caption”? Deze dummie is effe niet mee… 😉

    • jhendrickx42 zegt:

     Caption = onderschrift. Als je afbeeldingen invoegt via WordPress, krijg je de optie om een onderschrift te plaatsen. Daarvoor kan je dan weer werken met die html code die we ook in HSTRY gebruikten. Dus bijvoorbeeld: Deze afbeelding van Patricia Moons valt onder CC BY-SA. Of je typt de tekst gewoon onder of naast je foto, kan ook.

     Of het de moeite loont om dit voor al je foto’s te doen, kan ik niet voor je beslissen…

     ps In Flickr kan je je instellingen zo organiseren dat al je foto’s meteen een door jou gekozen licentie krijgen. Dan hoef je het dus niet voor elke foto apart te doen.

     • Patricia bib zegt:

      Thanks voor de reactie en de tips!!!
      Haha, dat is wat ik vermoedde! Die “caption”-plaats gebruik ik voor andere commentaar… Soit… wordt allicht nog vervolgd… het zoekwerk naar de goeie oplossing…

 3. Pingback: Round-up schooljaar 2014-2015 | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s