Microsoft Sway: veelzijdig of diffuus?


Vorig jaar lanceerde Microsoft Sway. Het bedrijf omschreef de toepassing nogal omfloerst als een middel om jezelf uit te drukken. Sway kreeg wel wat bemoedigende commentaren omdat Microsoft resoluut voor vernieuwing koos (cloud & mobile first), maar door de vage omschrijving bleef de vraag waarvoor Sway nu precies moest dienen.

Bovendien waren de mogelijkheden nogal beperkt, niet zo vreemd aangezien het om een preview in volle ontwikkeling ging (en nog steeds gaat). Intussen heeft Microsoft al heel wat functionaliteit toegevoegd. De ontwikkelaars voelen zich blijkbaar comfortabel bij de niet afgelijnde positie van Sway, tijd dus voor een hernieuwde kennismaking.

Sway logo

Je kan Sway misschien nog het best omschrijven als een mix van ‘digital storytelling’, ‘content curation’ en een presentatie-app. Dat klinkt nog steeds wat vaag, dus misschien is het zinvol om als voorbeeld ‘the art of constructing ideas‘ van Presentation Studio even te bekijken.

Het voorbeeld toont aan dat je met Sway allerhande digitale inhouden kan samenbrengen in een overzichtelijk, doorlopende webpagina die je makkelijk kan delen. Bijzonder is dat Sway je daarbij zo goed als alle design werk uit handen neemt. Dat zorgt er ook voor dat de toepassing het design aanpast afhankelijk van de drager (pc, tablet, smartphone).

Hoe je een Sway creëert en welke digitale bronnen je er zoal in kan verwerken, ontdek je in onderstaande video. Kies voor volledig scherm en HD kwaliteit bij het tandwiel:


Sway
 is dus zeer makkelijk in het gebruik. Het resultaat ziet er in verschillende browsers en op verschillende apparaten telkens prima uit. Dat je er vlot aan kan werken in die mobiele browsers is absoluut een troef. Nu ook de optie tot samenwerking is toegevoegd aan Sway, is de toepassing misschien wel klaar om een plek in de klas te veroveren

Sway op smartphone

Sway op smartphone

De keerzijde van het gebruiksgemak is dat je toch wel weinig te zeggen hebt aan hoe je Sway er uiteindelijk uitziet. Jammer is ook dat bij de importopties de na-ijver met Google voorlopig blijft spelen en dat je bij Twitter niet verder terug in de tijd kan. De tweets moeten vrij recent zijn om ze te kunnen gebruiken.

Al bij al heeft Sway zeker potentieel. Er zijn wel nog wel wat werkpunten en het blijkt niet zo eenvoudig om echt samenhang in het geheel te krijgen, maar het media-atelier is alvast onder de indruk van de vooruitgang die ze de afgelopen maanden geboekt hebben. Nu Sway deel gaat uitmaken van Office 365, is de kans op een doorbraak nog toegenomen.

Heb je Sway al uitgeprobeerd in je klas? Laat ons dan even weten wat je ervan vond bij de reacties.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Microsoft Sway: veelzijdig of diffuus?

  1. Pingback: Round-up schooljaar 2014-2015 | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s