Beheer de toegang tot je accounts: MyPermissions


Naar aanleiding van onze post van vorige week over online privacy kregen we van attente lezers de terechte vraag of het wel zo verstandig was om een add-on als AVG PrivacyFix toegang te geven tot je Twitter, Google, Facebook en LinkedIn accounts. Zo breng je je online veiligheid toch ook in gevaar, was de achterliggende redenering.

Online safety

AVG PrivacyFix is zo ontworpen dat je browsergeschiedenis en -cookies niet opgeslagen of gedeeld worden. Maar de toepassing identificeert je computer wel en brengt ook patronen van je surfgedrag in kaart. Of de kosten hier opwegen tegen de baten, moet ieder voor zich uitmaken.

Maar de kwestie is ruimer. Ben je je ervan bewust hoe vaak je diensten en toepassingen toegang geeft tot je sociale media accounts? Die ‘permission statements’ zijn veel korter dan de gemiddelde gebruikersovereenkomst, maar worden bijna even weinig gelezen. En toch geven we zo soms vrij ingrijpende rechten aan een bedrijf.

My permissions logo

De Chrome extensie My Permissions Cleaner controleert wie toegang heeft tot je sociale media accounts en wat ze precies met je permissies kunnen doen. Als je vaak add-ons en toepassingen uitprobeert, zal je verbaasd zijn over wat je goedgekeurd hebt en waarvan je je vaak niet (meer) bewust bent.

Je kan die permissies ook terugvinden op de sites van de sociale media zelf, maar het voordeel van My Permissions Cleaner is net dat het vanuit een centraal dashboard kan. Je moet wel ingelogd zijn bij de toepassingen die je wil nakijken. Klik na de scan op een toepassing met een rood cijfer en kijk naar de lijst die daaronder verschijnt.

Logo's sociale media

Klik op een item in de lijst en ga na welke rechten die applicatie precies heeft. Wees vooral aandachtig voor toepassingen die toegang hebben tot je contacten/postvak en die zaken in jouw naam kunnen schrijven. Op basis van die info kan je telkens kiezen of je de toepassing vertrouwt (Trust) of dat je je goedkeuring wil intrekken (Revoke).

Trust or Revoke

Als je onze blogposts over Screencastify of IFTTT gelezen hebt, dan weet je dat je soms niet anders kan dan toestemming geven, maar met deze extensie doe je dat in ieder geval bewust. In een pop-up krijg je ook telkens een bericht als een toepassing rechten krijgt tot een van je accounts en je kan een wekelijkse samenvatting vragen.

My Permissions is in de eerste plaats een website en ook een app voor mobiele apparaten. Dat laatste is zeker geen overbodige luxe als je ziet hoeveel rechten sommige apps vragen voor je ze kan installeren.

Is MyPermissions betrouwbaar? Wel, ze gaan al jaren mee, hebben een goede reputatie en slaan naar eigen zeggen niets van persoonlijke informatie op, ook geen gebruikersnamen en wachtwoorden. Als dat voor jou volstaat, dan kan je je lentepoets deze keer een digitale toets geven.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mediawijsheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Beheer de toegang tot je accounts: MyPermissions

  1. Pingback: Round-up schooljaar 2014-2015 | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s