Audio opnemen en bewerken in je browser: TwistedWave Online


De open source audio- editor en recorder Audacity blijft een uitstekende toepassing om (complexere) geluidsbestanden op te nemen en te bewerken. Groot voordeel daarbij is dat je ook de audio die in je computer afspeelt kan opnemen. Nadeel is dat je deze software moet downloaden en installeren, net als de Lame mp3 encoder die erbij hoort.

Als je enkel stem wil opnemen dan heb je heel veel keuze, denk aan SoundCloud, Evernote en audioBoom. Maar een online toepassing die toelaat om stem of ‘streaming audio’ op te nemen, te bewerken en dan snel te downloaden of te exporteren als MP3 ontbrak nog in onze gereedschapskist. Enter: TwistedWave Online.

TwistedWave logo

TwistedWave is oorspronkelijk betalende software voor Mac en het heeft ook (vrij dure) apps voor iPhone en iPad. De webversie biedt nu een uur gratis opslagruimte aan voor opnames die 5 minuten mogen duren. Minder dan de concurrentie, maar hiermee kan je dus wel bewerken en streaming audio opnemen.

De bewerkinstools zijn vrij eenvoudig. Je kan stukken uit je opname verplaatsen, kopiëren en verwijderen. TwistedWave Online heeft ook wat effecten in de aanbieding zoals ‘fade in’, ‘fade out’ en de mogelijkheid om de snelheid van de opname aan te passen. Je kan de opnames downloaden of opslaan in Google Drive en SoundCloud.

Afbeelding TwistedWave editor

Je kan ook bestaande geluidsbestanden importeren uit Google Drive en SoundCloud en ze bewerken. Zo kan je snel een verspreking uit een geluidsbestand halen. Een andere troef van TwistedWave is dat je streaming audio kan opnemen, op voorwaarde dat de Stereo Mix beschikbaar is bij je opnameapparaten.

Om dat te controleren, klik je rechts op luidsprekericoontje in je systeemvak (bij de datum en de klok). Kies opnameapparaten en kijk of Stereo Mix daar in staat. Als dat niet het geval is, klik dan nog eens rechts in het dialoogvenster en vink ‘Uitgeschakelde apparaten weergeven’ aan. Verschijnt de Stereo Mix nu? Als het nog niet lukt, moet je waarschijnlijk je drivers updaten. Spreek je favoriete ‘techie’ aan als je dat niet meteen ziet zitten.

Screenshot dialoogvenster opnameapparaten

Als de Stereo Mix werkt, verschijnt die optie in het Audio menu in TwistedWave Online bij ‘Select Audio Input’. Daarmee kan je dus een fragment dat je afspeelt op je computer opnemen en zo authentiek materiaal voorzien. Copyrightgewijs begeven we ons hiermee op glad ijs, maar in afwachting van een ‘Fair Use‘ afspraak voor het onderwijs, moet dat maar even.

TwistedWave Online beschikt dus over een aantal troeven die zeker van pas kunnen komen in een (online) klas. De beperkte opslagcapaciteit speelt geen rol omdat je de bestanden zo makkelijk elders kan bewaren en importeren. Maar goed ook, want na 30 dagen inactiviteit worden alle bestanden gewist.

Een voorbeeld uit het radionieuws:

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten, Leerinhouden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Audio opnemen en bewerken in je browser: TwistedWave Online

  1. Pingback: Deel je audio-opnames met SoundCloud | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s