Snel schermafbeeldingen maken en bewerken


Update 04/01/16: Evernote stopt met de ondersteuning van Skitch omdat ze de belangrijkste functionaliteiten hebben ondergebracht in Evernote zelf.

Natuurlijk kan je de ‘print screen’ op je toetsenbord gebruiken om schermafbeeldingen te maken, maar het is zeker niet de handigste manier omdat je daarna vaak nog een heleboel stappen moet doorlopen in een programma als Paint om juist dat stukje dat je nodig hebt uit te snijden en op te slaan.

Awesome screenshot logoDat kan dus sneller en dan is de ‘Awesome Screenshot: Capture & Annotate’ extensie van Diigo zeker een goede optie. Die extensie kan je toevoegen aan de Google Chrome, Mozilla Firefox en Safari browsers.

Als je op de extensie klikt, kan je meteen kiezen of je het volledige tabblad wil vastleggen of alleen het zichtbare stuk. Het meest gebruik je ‘Capture selected area’: dan snij je door te slepen het juiste stuk uit de pagina. Klik op ‘Capture’ en die uitsnijding verschijnt meteen in een nieuw scherm.

Opties voor Awesome Screenshot

Als je je screenshot wil bewerken, doe je dat hier. Je kan onder meer pijlen, lijnen, ovalen, rechthoeken, tekeningen en tekst toevoegen, vanzelfsprekend in verschillende kleuren. Je kan tekst markeren en privacygevoelige informatie wazig maken. Als je klaar bent klik je op ‘Done’ en dan krijg je opties om je screenshot op te slaan.

Awesome voorbeeldZo kan je het beeld opladen naar Google Drive of Diigo (de eigenaars van deze extensie) of je slaat het op als .png of .jpg op je computer.

Skitch logoAls je nog sneller wil werken, installeer dan Skitch van Evernote. Hier neem je een schermafbeelding en die kan je meteen opslaan door ze onderaan vast te nemen en naar je map of je bureaublad te slepen. Het is wel een goed idee om eerst de naam van het bestand aan te passen.

Als je het beeld eerst wil bewerken, zie je ongeveer dezelfde opties als bij de ‘Awesome Screenhot’ extensie. De grootste troef van Skitch is dat je je schermafbeelding meteen kan opslaan in en delen met tientallen toepassingen, waaronder (vanzelfsprekend) Evernote, maar ook Dropbox, iCloud, Google Drive en alle sociale netwerksites.

Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot het annoteren van screenshots. Je kan in beide tools ook afbeeldingen bewerken en Skitch maakt het ook erg gemakkelijk om te schetsen op een lege pagina of (in de mobiele app) om een Google Map of een webpagina onder handen te nemen.

wpid-wp-1427820477324.png

Die veelzijdigheid maakt dat je Skitch in het onderwijs voor veel meer kan inzetten dan louter het annoteren van schermafbeeldingen. Op Apps in de les geeft @PauwelsVik hiervoor een aantal ideeën, zeker de moeite om wat inspiratie op te doen. Skitch bestaat voor iPhone, iPad, Android en Windows pc’s en laptops.

Awesome Screenshot en Skitch zijn maar 2 van de vele mogelijkheden. Interessante alternatieven zijn altijd welkom bij de reacties.

Vrolijk Pasen

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten, Leerinhouden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Snel schermafbeeldingen maken en bewerken

 1. Anoniem zegt:

  Bedankt, Jeroen! Ga ik zeker proberen!
  Groetjes
  Liesbeth

 2. Patricia bib zegt:

  Leuk! En voor wie luier van aard is en het leven supersimpel wil… 😉
  https://bibkijker.wordpress.com/2014/03/17/printscreen-knippen-en-plakken/

  Werkt ook in windows 8!

  Jeroen, ook voor jou een fijne paasvakantie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s