Social bookmarking met visuele flair: Pearltrees


Aan het einde van een intensieve maar zeer geslaagde Taccle cursus voor 20 Nederlandse docenten van het ROC West-Brabant, kregen we de vraag of er een overzichtspagina van alle besproken toepassingen bestond.  Zo’n ‘portaalpagina’ zou vermijden dat ze op zoek moesten gaan naar links in afzonderlijke hand-outs.

Uitstekend idee, maar zo’n pagina bestaat (nog) niet en het gaat wel om meer dan 100 links. We overwogen ‘social bookmarking’ toepassingen als Symbaloo en Diigo, maar uiteindelijk viel de keuze op Pearltrees. Daarmee kan je op een visueel aantrekkelijke manier webpagina’s, afbeeldingen en documenten organiseren in collecties.

Pearltrees logo

Nadat je een account hebt aangemaakt, kan je starten met een eerste collectie. Hoe dat in zijn werk gaat, zie je in onderstaande tutorial (5 min). Voor een goede kijkervaring kan je best het beeld maximaliseren en de kwaliteit van de video verhogen naar 720p via het tandwieltje (Settings) bij de YouTube ‘controls’. Als je nog scherper beeld wil, ga dan rechtstreeks naar de video in Screenr.


Wie vertrouwd was met de vorige versie van Pearltrees zal wel opgemerkt hebben dat de bomen met parels vervangen zijn door een soort dynamisch rooster. Dat zal etymologisch misschien wat problemen opleveren, maar het heeft de toepassing wel veel overzichtelijker en gebruiksvriendelijker gemaakt.

Dat je documenten en afbeeldingen via ‘drag en drop’ kan toevoegen aan je collecties is een grote troef. Als je samenwerkt met anderen aan een collectie, kan je elkaar privé berichten sturen binnen de toepassing zelf. Je kan via ‘My Interests’ ook een kijkje gaan nemen in andere collecties die vergelijkbaar zijn met de jouwe en zo ontdekkingen doen.

Pearltrees my interests

Een aantal opties binnen Pearltrees zijn betalend. Als je je collectie privé wil houden en/of als je toegevoegde items beter wil bewerken dan ben je een paar dollar per maand kwijt. Dat betekent ook dat je in de gratis versie wat reclame te zien krijgt, vaak van Pearltrees zelf om je te overtuigen een upgrade te nemen.

Als je beslist om zelf aan de slag te gaan, pas dan in de ‘Settings’ de notificaties aan. Vooral ‘Close collections and Newsletters’ moet je uitschakelen, of je krijgt telkens een e-mail als iemand iets toevoegt dat aansluit bij jouw interesses. Niet Leuk!

Pearltrees notifications

In Pearltrees krijg je gratis 1 GigaByte opslagruimte. Er zijn apps voor Android, iPhone & iPad. Wie geïnteresseerd is om de toepassing eens van dichterbij te bekijken, kan alvast een kijkje nemen in de Taccle15 collectie uit bovenstaande screencast. Disclaimer: work in progress!

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bronnen, Organisatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Social bookmarking met visuele flair: Pearltrees

  1. meneerkoen zegt:

    Jeroen, enorm bedankt!! Ik ga er mee aan de slag.

  2. Pingback: Round-up schooljaar 2014-2015 | CVO Antwerpen

  3. Pingback: Organiseer je Google Chrome extensies met Context | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s