Brainstormen op een online whiteboard: Stormboard


Er is geen gebrek aan digitale toepassingen om samen te werken, te brainstormen of een project te managen. Op deze blog bespraken we onder meer al Padlet, Tricider en Trello. Wat Stormboard interessant maakt, is dat het eigenschappen van die verschillende ‘tools’ in 1 toepassing verenigt, zonder aan gebruiksgemak in te boeten.

Stormboard logo

Een gratis account is goed voor een ongelimiteerd aantal digitale prikborden of ‘Storms’ waaraan je telkens met maximum 5 mensen mag werken. Aan elke ‘Storm’ kan je een van de bijna honderd (Engelstalige) sjablonen toevoegen. Denk aan een SWOT-analyse of de 5 W’s. Een leeg sjabloon is ook altijd een optie.

Op die ‘Storms’ plakken jij en je teamleden post-its met ideeën. Zo’n plakbriefje kan tekst, een afbeelding of een video bevatten. Ook schetsen of steekkaarten zijn mogelijk. Op elke post-it kan je commentaar geven of stemmen. Zo ontdek je al snel welke ideeën populair zijn.

Opties voor post-its

Je kan de post-its verschillende kleuren geven en ze reorganiseren door ze te verslepen. Als je niet wil dat ze door anderen verplaatst kunnen worden, moet je ze even vastzetten. Je kan ideeën ook samenbrengen in ‘stacks’ (stapels). Dat maakt het makkelijker om het overzicht te bewaren.

Hoewel Stormboard zich in de eerste plaats richt op bedrijven, kan je er ook educatief heel wat kanten mee op. Je hoeft je daarbij niet te beperken tot (a)synchrone brainstorms, want je kan er verschillende activiteiten op uitproberen, denk maar aan feedback, discussies en project management.

Naast die veelzijdigheid is de grootste troef van Stormboard de intuïtieve interface. Ook de ingebouwde chat- en zoekfunctie zijn heel handig. Al je ‘Storms’ zijn bovendien privé en zo beveiligd dat ook Stormboard zelf er geen toegang toe heeft. Er zijn geen ‘native’ apps voor tablets, maar de toepassing werkt prima in mobiele browsers.

Screenshot op een Android tablet

Screenshot op een Android tablet

Nadelen? Iedereen die wil meewerken heeft een account nodig. Niet onlogisch, maar dat is soms een barrière in het onderwijs. Je kan ook geen documenten toevoegen aan je ‘Storm’, dat is een betalende ‘feature’. Bij de gratis account kan je ook geen rapporten genereren van de inhoud van je prikbord.

Voorlopig kan je dat wel oplossen met de gratis upgrade naar een educatieve account. Niet alleen mag je dan wel gebruik maken van de rapportfunctie, zo’n account laat je ook toe om met een ongelimiteerd aantal mensen aan een ‘Storm’ te werken. Deze upgrade is al zeker gratis tot juli 2016. Wat ze daarna zullen aanrekenen, is een vraagteken.

Als je het wil uitproberen, kan je meewerken aan onze SWOT-analyse van Stormboard. Creëer een account en vul dan onderstaande gegevens in bij het vak ‘Join a storm’. Dan kan je virtuele post-its plakken, ze becommentariëren of erop stemmen.

Stormboard join

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie, Organisatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Brainstormen op een online whiteboard: Stormboard

  1. Pingback: Breng voorkennis in kaart met Dotstorming | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s