Voeg een virtuele laag toe aan de realiteit: Aurasma


Voor veel mensen klinkt ‘augmented reality’ waarschijnlijk als verre toekomstmuziek en/of complexe materie in de oren, maar dat valt reuze mee. Je kan nu al zonder veel gedoe een virtueel laagje leggen op een afbeelding of fysiek object, dat enkel zichtbaar wordt als je er naar kijkt via het scherm van een smartphone of tablet.

Aurasma_Primary_LogoAurasma is de toepassing die we gebruiken om zowel die verrijkte realiteit te creëren als om ze te bekijken. Opgelet: je kan je niet registreren op de website zelf. Ga naar Aurasma Studio om een account aan te maken en in te loggen. Dit is ook waar je zelf aan de slag gaat.

Aurasma editBij Aurasma noemen ze die verrijkte realiteit een Aura. Zo’n Aura bestaat uit 3 onderdelen: een ‘trigger’, een ‘overlay’ en een ‘channel’. De ‘trigger’ is een afbeelding van het item waarop je je tablet of smartphone gaat richten. De ‘overlay’ is dan de virtuele laag . Dat kan een andere afbeelding zijn, maar ook een video of een 3D creatie. ‘Triggers’ en ‘overlays’ laad je op via de 2 eerste knoppen aan de rechterkant van het scherm.

Bij je registratie krijg je automatisch een kanaal toegewezen, maar het is handig om aparte kanalen aan te maken per project/klas. Onder de knop ‘Auras’ breng je nu alle ingrediënten samen. Je kiest dan een ‘trigger’, een ‘overlay’ en een kanaal. Eventueel voeg je via de ‘overlay properties’ nog extra acties toe aan de virtuele laag, maar dat is niet verplicht. Vergeet niet op ‘Save’ te klikken.

Hoe kan je die Aura’s nu zien? Eerst download je de Aurasma app op je smartphone of tablet (Android & iOS). Dan zoek je het kanaal waarop je je wil abonneren. Ons kanaal heet bijvoorbeeld Media-atelier. Daar moet je aanduiden dat je het kanaal wil volgen.

Aurasma screenshot kort

Dit is een belangrijke tussenstap die je volgers maar 1 keer per kanaal moeten uitvoeren. Nu krijgen ze automatisch toegang tot alle Aura’s die op dit kanaal verschijnen. Als ze de Aurasma app richten op de ‘trigger’ dan verschijnt de ‘overlay’. Je ziet dus meer op je scherm dan in de realiteit= augmented reality.

Trafalgar Square Uni 100 2

Het verrassingselement zorgt vaak voor veel animo en het is een heel hedendaagse manier om mobiele apparaten te integreren in je les. Het werkt dus ook met fysieke voorwerpen waarvan je de afbeelding hebt opgeladen. Zo kan je bv. een boek scannen (‘trigger’) waarna dan op het scherm een video van een student verschijnt die het boek recenseert (‘overlay’).

Uitroberen is de boodschap. Download de Aurasma app, abonneer je op het media-atelier kanaal en scan onderstaande afbeelding. Zorg ervoor dat je enkel het logo in beeld neemt. Komt de afbeelding tot leven?

het-media-atelier-logo

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten, Leerinhouden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s