Poëzie rijmt op/met technologie


Morgen eindigt de week van de poëzie en het media-atelier wil in extremis nog wat zieltjes winnen voor de edele kunst van het dichten. We zouden evenwel onszelf niet zijn als we daarbij niet de hulp zouden inroepen van wat ondersteunende technologie.

Leerkracht Benny Stroobant (@benstroobant) uit Maldegem maakte ons tijdens de tweede sessie van de opleiding mediacoach attent op een luie maar onderhoudende manier om de dichtkunst te promoten. Met de toepassing Poetweet kan je een gedicht genereren op basis van een Twitteraccount.

Poetweet start

Dat kan je eigen account zijn, maar het werkt alleen als je al voldoende tweets de wereld ingestuurd hebt. Anders gebruik je de account van iemand anders, je hoeft daarvoor zelfs geen lid te zijn van Twitter. Het is dan wel een goed idee om een pagina te voorzien waar accounts van Bekende Vlamingen of wereldsterren te vinden zijn.

Als je een account gekozen hebt, krijg je de keuze uit 3 dichtvormen: sonnet, rondel en indriso. Wij koppelden bij wijze van experiment de twitteraccounts van CVO Antwerpen (@CVOAntwerpen), social media experte Clo Willaerts (@bnox) en president Obama (@BarackObama) aan de toepassing en kozen telkens voor een rondel:

Toegegeven, het zijn niet meteen meesterwerken, maar de bedoeling van het Braziliaanse cultuurcentrum dat de toepassing gemaakt heeft, is vooral om mensen te laten nadenken over poëzie en dat lukt hiermee zeker. Bovendien zijn de resultaten soms heel verrassend. Dit ware de laatste 2 lijnen van een indriso op basis van @DalaiLama:

indriso dalailama

Op de website zelf kan je bij elke lijn de oorspronkelijke tweet laten verschijnen door er met je muis over te bewegen. Zo vind je probleemloos de oorsprong terug van vreemde kronkels als die van hierboven. Het eindresultaat kan je delen via een link, Facebook of Twitter.

Wil je het toch liever op eigen kracht proberen, dan kunnen we ook nog Tranquillity aanraden. Bij deze dienst moet je alles zelf schrijven, maar de toepassing creëert een omgeving zonder afleiding en telt de lettergrepen voor je. Als je in het Engels aan het dichten bent, dan zal Tranquillity je rijmwoorden voorstellen op basis van je rijmschema.

Vind je dat de digitale technologie je creativiteit in de weg zit en grijp je liever naar analoge middelen zoals pen en papier? Haast je dan naar CVO Antwerpen en kom je schrijfsel(s) nog snel ophangen aan onze wasdraad. Je poëzie verkeert er in goed gezelschap.

20150129gedichtendagB (11)

Jeroen Hendrickx

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Poëzie rijmt op/met technologie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s