Online feedback met Kaizena


Kaizena kwam hier een dik jaar geleden al eens kort aan bod in onze post over auditieve feedback. Intussen hebben ze zoveel aanpassingen en verbeteringen aangebracht dat de toepassing een eigen artikel verdient, want online feedback blijft een complex en vaak omslachtig facet van technologie ondersteund leren.

kaizena

Even het geheugen opfrissen. Via de site van Kaizena kon je documenten uit Google Drive opladen en er op een eenvoudige manier feedback aan toevoegen. Daarvoor markeerde je één of meerdere woorden en dan kreeg je de mogelijkheid om geschreven of gesproken opmerkingen toe te voegen. Een student ontving die feedback via de commentaarfunctie in Google Drive.

Dat is nog altijd de basis van Kaizena, maar intussen hebben ze een aantal nieuwigheden ingevoerd die we hier even willen aanstippen:

Boxes: Je kan documenten nu organiseren in virtuele ‘dozen’ of ‘postbussen’. Dat maakt je Kaizena ‘dashboard’ veel overzichtelijker. Bovendien kunnen studenten nu naar je profiel surfen en daar via de voor hen voorziene ‘box’ een document indienen en om feedback vragen. Je kan voor elke doelgroep een andere ‘box’ voorzien.

Kaizena boxes

Nieuw is ook dat je meerdere bestanden (in mappen) kan opladen en Google presentaties nu ook van van feedback kan voorzien. Je kan de dozen ook archiveren. Dat betekent dat ze niet meer op je ‘dashboard’ staan, maar dat de feedback wel nog toegankelijk is voor de betrokken studenten.

Tags: Voor je geschreven of gesproken feedback toevoegt, heb je nu de optie om eerst een tag toe te voegen. In die tags kan je meer algemene inhoudelijke en vormelijke aspecten onderbrengen. Denk aan spelling, structuur of argumentatie. Aan die tags kan je telkens een score toekennen.

Kaizena tag

Het grote voordeel is dat die tags herbruikbaar zijn. Bovendien kan je bepaalde ‘resources’ vast verbinden aan zo’n tag. Dus aan de argumentatie tag zou je een video of een document kunnen hangen waarbij de do’s & don’ts van argumenteren nog eens uitgelegd worden.

Als je een tag meerdere keren gebruikt binnen een schrijfopdracht, berekent Kaizena automatisch de gemiddelde score. Hierbij moet je wel oppassen dat je geen vertekend beeld krijgt door enkel bij fouten te scoren.

Kaizena Mini: Dit is een nieuwe toepassing die je rechtstreeks toevoegt aan Google Drive als een add-on. Werkt voorlopig alleen in de Chrome browser en enkel met Google Docs. Meer uitleg krijg je in onderstaande video (Engelstalig).

Kaizena blijft dus aan de weg timmeren, en het is steeds makkelijker te gebruiken. Je hebt er wel Google Chrome of Mozilla Firefox voor nodig. In de toekomst willen ze het mogelijk maken om documenten op te laden van je computer. Dat zou wel eens de echte doorbraak kunnen zijn voor deze vorm van online verbeteren.

Jeroen Hendrickx

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Online feedback met Kaizena

  1. Patricia bib zegt:

    Voor geavanceerden, niet? 😉

  2. Pingback: Maak van feedback een dialoog: Kaizena | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s