Leid je project in goede banen: Trello


Bij (klas)projecten is het niet altijd even makkelijk om een overzicht te bewaren van wat er al gebeurd is, wat er nog moet gebeuren en wie waarvoor verantwoordelijk is. Trello biedt daarvoor een oplossing aan in de vorm van gebruiksvriendelijke, digitale prikborden.

Na je registratie staat er een “Welcome board” voor je klaar met meer uitleg (Engels). Je kan ook meteen een eerste (prik)bord aanmaken (= project). Daarin komen dan lijsten met verplaatsbare kaarten. In het voorbeeld hierboven heb je lijsten voor ‘ideas’, ‘to do’, ‘doing’ en ‘done’.

De kaarten zijn de echte gegevensdragers. Ook die geef je een titel en een beschrijving. Dan kan je er onder meer foto’s, takenlijsten, gekleurde labels, links en deadlines aan toevoegen. Je kan bijlages opladen van je computer (max 10 MB), maar ook vanuit diensten als Dropbox, Google Drive & OneDrive.

Alle opties die je kan toevoegen aan een Trello kaart

Aan de rechterkant van het scherm kan je via de knop ‘Add members’ teamleden toevoegen. Als zij al een account hebben, kan je ze zoeken op e-mail of naam. Als ze nog geen account hebben, kan je ze met hun e-mailadres uitnodigen. Ze moeten dan een account aanmaken om toegang te krijgen.

Standaard staat het bord privé (enkel voor genodigden). Je kan ook publiek kiezen, dan is het zichtbaar voor iedereen, maar alleen mensen die toegevoegd zijn, kunnen bewerken.

Zichtbaarheidsinstellingen Trello

Nu je team compleet is, zie je rechtsboven de avatars of afbeeldingen van je teamleden verschijnen. Door zo’n avatar naar een kaart te slepen kan je een bepaalde taak aan iemand toewijzen. Je kan de kaarten zelf ook makkelijk van de ene lijst naar de andere verplaatsen (bv. van ‘doing’ naar ‘done’)

Samen met de krachtige zoekfunctie en de mogelijkheid om borden en mensen onder te brengen in een organisatie, zijn dit zowat de basisfunctionaliteiten in Trello. Als admin kan je die uitbreiden met ‘Power-Ups’. Zo kan je het stemmen op kaarten toestaan of je borden koppelen aan een kalender.

Uitbreidingsmogelijkheden Trello

Trello heeft apps voor Android, iOS en Windows 8 & Kindle fire. Hou er rekening mee dat je voorlopig geen bijlages kan opladen via de apps, enkel via de site. Ander nadeel is dat je tekst enkel kan formatteren met Markdown en dat vraagt wat oefening. De uitleg zit wel vervat in de toepassing.

We leerden Trello kennen tijdens de eerste sessie van de mediacoach opleiding. Aan die opleiding rond mediawijsheid is ook een Massive Open Online Course  gekoppeld die voor iedereen toegankelijk is, een aanrader als je de mogelijkheden van digitale media wil leren benutten op mediawijze wijze.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Organisatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Leid je project in goede banen: Trello

  1. Pingback: Brainstormen op een online whiteboard: Stormboard | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s