Download de vijf Taccle2 handboeken


De afgelopen jaren heeft CVO Antwerpen meegewerkt aan Taccle2, een Europees project rond de integratie van technologie in het onderwijs. Dit project moest aan het eind van de rit resulteren in vijf gidsen in 7 verschillende talen. En dat is gelukt: sinds vanmiddag kan je ze alle 5 in het Nederlands downloaden van de website.

De 5 boeken zijn afgestemd op 5 (ruim geïnterpreteerde) vakgebieden:

 • Basisonderwijs
 • Wiskunde, wetenschap en technologie (STEM)
 • Humane wetenschappen
 • Kunst & cultuur
 • Sleutelcompetenties

Taccle 2 humanities

De eerste 4 boeken zijn stap-voor-stap gidsen waarbij leerkrachten uitgebreid activiteiten beschrijven die ze in hun klas uitgeprobeerd hebben en waarbij ze telkens even stilstaan bij de meerwaarde van bepaalde digitale toepassingen voor die activiteit.

Het vijfde boek is een beetje een buitenbeentje. Niet zozeer omdat het media- atelier daar samen met collega Katleen Vanden Driessche een flinke stempel op gedrukt heeft, maar eerder omdat die sleutelcompetenties nog relatief onontgonnen terrein zijn. Al snel bleek ook dat de verschillende Europese partners een eigen kijk hebben op hoe die competenties geïntegreerd kunnen worden in de les.

In sommige landen mogen ze bijvoorbeeld niet expliciet aangeleerd worden, maar moeten ze altijd ingebed zijn in andere activiteiten. Andere partners kozen dan weer voor een heel expliciete aanpak waarbij er veel aandacht was voor ‘transversal skills’ zoals creativiteit en probleem oplossend denken.

Het boek is een compromis tussen die visies. Eerst hebben we aan leerkrachten uit de deelnemende landen gevraagd welke kennis, attitudes en vaardigheden zij als essentieel ervaren binnen de sleutelcompetenties. Met die info zijn we aan de slag gegaan en zo hebben we in 8 verschillende roosters (1 voor elke sleutelcompetentie) meer dan 100 activiteiten en ideeën samengebracht.

grid

De activiteiten en ideeën staan maar heel kort beschreven. De bedoeling is dat de leerling onder begeleiding van de leerkracht actief aan de slag gaat met de competenties. Daarbij staat vanzelfsprekend de technologie niet centraal, maar leerkrachten krijgen zo wel een overzicht van de beste digitale toepassingen van het moment.

Sommige leerkrachten zullen die aanpak te fragmentarisch vinden en pleiten voor een meer allesomvattende visie voor ‘competence based learning’. Daar valt zeker iets voor te zeggen, maar Taccle2 wil vooral aantonen dat er zich in alle lessen kansen voordoen om aan sleutelcompetenties te werken en dat digitale toepassingen daarbij zeker een handje kunnen helpen.

Enfin, het eindoordeel is voor jullie. Begeef je naar de Nederlandstalige downloadpagina van de Taccle2 website en haal de boeken gratis van het web. Probeer een paar activiteiten uit en laat ons daar of hier weten wat je ervan vindt. We zijn benieuwd naar jullie reacties.

Opgelet, de download van het boek over sleutelcompetenties is bedoeld om af te drukken. Door de roosters is het niet goed leesbaar online. In de nabije toekomst proberen we nog een extra versie te voorzien om dit euvel op te lossen.

Tot slot nog een eresaluut aan Jens Vermeersch van de dienst Internationalisering van het GO! die het Taccle2 project gecoördineerd heeft en heel hard gewerkt heeft om alles tijdig af te krijgen.

Fijne feestdagen voor iedereen

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leerinhouden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Download de vijf Taccle2 handboeken

 1. Patricia bib zegt:

  Dank je wel, Jeroen!
  Ook voor het media-atelier een fijne vakantie!

 2. CONGRATULATIONS !!!
  Merry christmas! 2015 New Year full of success!

 3. Pingback: Round-up schooljaar 2014-2015 | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s