Maak je eigen jaaroverzicht met Hstry


Ben je klaar voor de jaaroverzichten waarmee kranten, magazines en tv- zenders je de komende weken zullen bestoken? Misschien is dit wel het ideale moment om zelf een eigenzinnig jaaroverzicht op de wereld los te laten. Dat kan perfect met een tijdlijn toepassing.

HSTRYAan dat soort toepassingen is er geen gebrek, maar het media-atelier is gecharmeerd door een relatieve nieuwkomer: Hstry. Dat heeft niets te maken met het feit dat de oprichters hun bedrijfje in België gestart zijn, maar wel met hun frisse kijk op het concept tijdlijn.

Die is bijvoorbeeld verticaal van opbouw. Dat lijkt misschien contra-intuïtief, maar het geeft een heel aangename leeservaring die de meeste leerlingen ook bekend zal voorkomen omdat het doet denken aan een ‘feed’ op een sociale netwerksite als Facebook.

Hstry is makkelijk in het gebruik. Eerst kies je een titel en coverfoto, daarna voeg je items toe aan de lijn door op de plus knop te klikken. Denk aan tekst, foto’s (Flickr of via URL), audio (mp3), video (YouTube) en meerkeuzevragen. Die laatste optie is vrij uniek voor een tijdlijn tool.

Hstry opties

Met ‘Headings’ breng je structuur aan. Door een introductie en een conclusie te schrijven, maak je van je tijdlijn een echt verhaal met een begin en een einde. Je leerlingen kunnen commentaar geven op elk afzonderlijk item op de tijdlijn. Als leerkracht kan je die reacties vanzelfsprekend modereren.

Hstry class codeHstry heeft ook als voordeel dat je een klas kan beheren. Dat betekent dat je alle tijdlijnen van je leerlingen overzichtelijk gepresenteerd krijgt. Daarvoor maak je eerst een klas aan in je leerkrachtenaccount en dan kopieer je de code die de klas genereert. Als leerlingen zich registreren, moeten ze die code ingeven om automatisch in de juiste klas terecht te komen.

Hstry is nog in bèta en er ontbreken nog wel wat zaken. Zo kan je een tijdlijn van een leerling voorlopig niet zichtbaar maken voor andere leerlingen. Er is geen mogelijkheid om samen te werken tenzij je fysiek bij elkaar zit. De opties om inhoud toe te voegen, mogen zeker nog wat uitgebreider (tweets bijvoorbeeld).

Als je niet helemaal overtuigd bent of je gebruikt niet graag een toepassing die nog in bèta werkt, wend je dan tot een van de alternatieven. Dipity gaat al jaren mee, is heel veelzijdig en geeft je de optie om mensen uit te nodigen om mee te werken aan je tijdlijn, wat zeker een troef is.

Dipity voorbeeld

Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot een jaaroverzicht, tijdlijnen zijn ook geschikt om historische periodes of  mijlpijlen in iemands leven te illustreren. Er bestaan ook goede voorbeelden rond actuele gebeurtenissen en over de evolutie van producten, bedrijven, steden, sociale bewegingen, …

Jeroen Hendrickx

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten, Leerinhouden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Maak je eigen jaaroverzicht met Hstry

 1. atriumbib zegt:

  Heb het wel nog niet open gehad, maar… kan ik links naar sites of naar een blog invoegen???

  • jhendrickx42 zegt:

   Nee, je kan de URL in een tekstvak plaatsen, maar dat zal niet linken. Kan wel bij sommige andere tijdlijn tools. Hstry is nog in opbouw, misschien zit het in de pijplijn.

   • Patricia bib zegt:

    Heel jammer want ik vind geen andere die verticaal opgebouwd is… Ik wil eigenlijk een blogpost maken met jaaroverzicht in everydayanairedale.com (met links naar de blogposts!!à… get the picture? Dan is verticaal een pak interessanter…
    Ideeën???

    • atriumbib en Patricia bib, bedankt voor jullie feedback! We zijn inderdaad op dit moment nog in volle ontwikkeling. De mogelijkheid om links toe te voegen is iets waar een aantal van onze gebruikers om heeft gevraagd. Ik kan geen precieze datum geven maar we zullen deze functionaliteit in de komende maanden integreren.

     In de tussentijd is een werkende workaround echter om links als HTML toe te voegen, dus bijvoorbeeld mijn blog. Meerdere van onze gebruikers gebruiken dit als tussentijdse “quickfix”.

     Aarzel ook niet om mij te contacteren op yoran@hstry.co indien u verdere vragen heeft! Ook feedback is altijd welkom :-).

     Met vriendelijke groet,

     Yoran
     CTO van Hstry

     • jhendrickx42 zegt:

      Dag Yoran

      Bedankt voor je reactie. Het feit dat jullie de tijd nemen om op vragen te antwoorden van (potentiële) eindgebruikers is heel positief en maakt benieuwd naar wat jullie nog allemaal in petto hebben.

      @Patricia: voor alle duidelijkheid, wat Yoran voorstelt is dat je in het tekstvak van Hstry de html code voor een link toevoegt: media-atelier
      Dat ziet er in html als volgt uit: html code voor url

      Ik gebruik een afbeelding omdat je anders weer gewoon een link ziet 🙂

     • Patricia bib zegt:

      Dag Yoran, dank je wel voor je reactie. Ik vind het heel gebruiksvriendelijke en als niet-digital-native kan ik ermee uit de voeten, dat zegt al veel over de gebruiksvriendelijkheid en de kwaliteit van jullie werk, vind ik! Doe zo voort! Ik blijf volgen en gebruiken! 🙂

 2. Pingback: Round-up schooljaar 2014-2015 | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s