Landkaarten met een verhaal: Heganoo


Heganoo logoEr bestaan intussen heel wat toepassingen om een verhaal te vertellen aan de hand van landkaarten (meestal Google Maps). Heganoo is een van de nuttigste uit die reeks omdat het gebruiksgemak koppelt aan uitgebreide opties en ‘responsive’ design.

Misschien is het handig om eerst een voorbeeld te bekijken. Heganoo spreekt dan van een ‘showcase’. Op deze kaart vind je de locaties waar zich 20 van de bekendste Amerikaanse tv-series van de laatste jaren afspelen. Deze auteur gebruikt enkel tekst en afbeeldingen, maar je krijgt een goed idee van hoe zo’n interactieve kaart werkt.

Voorbeeld Heganoo

Als je zelf een kaart wil aanmaken, moet je je registreren. Gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord volstaan. Daarna klik je op ‘New Project’. Je kan starten van een normale Google Map of van een sjabloon. Wij kiezen voor een gewone Google Map door op ‘Map Slide’ te klikken en een titel toe te kennen aan het project.

Heganoo nieuw project

Links bovenaan zie je nu 6 knoppen. De belangrijkste is de 5de, daarmee ga je interessante plekken toevoegen aan je kaart. Klik eerst op die knop voor je een nieuwe locatie zoekt. Zo vertel je de toepassing dat je een nieuwe ‘landmark’ wil pinnen. Sowieso zet Heganoo een willekeurige locatie klaar die je kan aanpassen.

Heganoo menu

Al je ‘landmarks’ verschijnen onder elkaar in de linker zijkolom. Door op het potloodje te klikken, kan je ze stofferen. Er verschijnt dan een editor waarmee je verschillende soorten ‘content’ kan toevoegen. Voor afbeeldingen gebruik je de URL of je Dropbox account. Voor video en audio heb je de ‘insluitcode’ nodig. Ook weblinks kan je invoegen.

Je kan de volgorde van de ‘landmarks’ veranderen door te slepen. Met de ‘Project settings’ (knop 1) en de ‘Map Styles’ (knop 2) kan je dan de kleuren en eigenschappen van de kaart, de ‘markers’ en de achtergrond aanpassen, maar dat is voor mensen met veel tijd :-). Via de ‘Preview’ (knop 6) controleer je of alles naar wens is.

Zo kan je dus als leerkracht lesmateriaal aanbieden, zeker als locaties daarbij een grote rol spelen.  Maar ook cursisten kunnen hiermee aan de slag. Denk aan persoonlijke of literaire reisverhalen, historische en actuele gebeurtenissen of als alternatieve presentatievorm. En hoe meer onderdelen (tekst, foto, audio, video,…) door hen gemaakt of bewerkt zijn, hoe persoonlijker het eindresultaat.

De afgewerkte kaarten kan je delen (knop 4) via een link of een QR code. Je kan ze ook insluiten op een website, LMS of blog. Het design van Heganoo is ‘responsive’, je kan de kaarten dus bekijken op mobiele apparaten, ten minste als je toegang hebt tot het internet.

Een kaart delen

Nog even opmerken dat je ook je eigen afbeeldingen kan gebruiken en bewerken. Daarvoor kies je bij de start van het project voor de tweede optie: ‘Image Map Slide’.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s