Maak je presentatie interactief: EverySlide


Update 07/01/16: Everyslide bestaat helaas niet meer. Lees onze post over Zeetings voor een waardig alternatief.

Afbeelding van verveelde leerlingenVeel leerkrachten ondersteunen hun uitleg met een PowerPoint presentatie, en daar is niets mis mee. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je niet alles wat je zegt op je dia’s plaatst, want dan krijg je verveelde cursisten die niet meer luisteren omdat ze de info zelf sneller kunnen aflezen.

Bij een overladen presentatie verplaats je best een deel van de tekst van de dia’s naar het notitievenster. En nu je die presentatie toch een opknapbeurt aan het geven bent, laad ze dan ineens op naar EverySlide. Dit is een kruising tussen SlideShare (presentaties delen) en een ‘Student Response System‘ waarbij je cursisten digitaal bevraagt terwijl je lesgeeft.

Everyslide logo

Dit systeem werkt het beste als je cursisten over een laptop, een tablet of een smartphone beschikken. Ze surfen dan naar een unieke URL gegenereerd door EverySlide en volgen de presentatie op hun eigen apparaat. Ze kunnen al besproken dia’s opnieuw bekijken maar niet vooruitlopen. Vragen beantwoorden ze met een muisklik of aanraking.

Een juist-fout vraag in EverySlideAls je vragen stelt tijdens de presentatie, heb je de keuze tussen juist/ fout, meerkeuze en woordwolken. Bij die laatste optie moeten je cursisten woorden invoeren en de resultaten daarvan verschijnen in een soort woordwolk op je presentatie. Je kan ook op voorhand bepaalde zones en/of woorden op je dia markeren en dan vraag je hen het juiste antwoord op de dia aan te raken/aan te klikken.

Al die ‘clicks’ kan je daarna zichtbaar maken in je presentatie. Afbeeldingen zijn hier ook uitermate geschikt voor, denk aan een blinde kaart of een assenstelsel. Zo kan je cursisten vragen in welk kwadrant ze zichzelf situeren bij een persoonlijkheidstest. Alle antwoorden blijven bewaard en je kan ze bekijken via de ‘History’ knop. Je kan ze ook downloaden als PDF of Excel.

Everyslide results

Je eigen bestanden vind je terug onder het ‘Uploaded’ menu. Je kan PowerPoint bestanden en PDF’s opladen. Dat kan -afhankelijk van de grootte van de bestanden- wel even duren. Apple gebruikers die hun presentaties aanmaken met de ‘Keynote’ software, moeten die bestanden eerst omzetten naar PDF.

Everyslide menu

Via het ‘Explore’ menu kan je op zoek gaan naar bestaande presentaties, die je ook gewoon kan gebruiken. Standaard zijn je presentaties privé. Enkel als je ‘Let anyone present your slides’ aanzet, deel je ze met de gemeenschap. Ook presentaties die je als toehoorder hebt meegemaakt, verschijnen in je account, onder ‘Attended’.

Het spreekt vanzelf dat je een slechte presentatie hier niet mee gaat redden. Passie en vakkennis zijn veel belangrijker dan ondersteunende dia’s. Maar EverySlide kan er wel voor zorgen dat een presentatie minder eenrichtingsverkeer wordt, zeker als je naar de mening van je publiek vraagt en met de antwoorden de discussie aanzwengelt.

Jeroen Hendrickx

PS Frederik De Baets (lees zijn blog over technologie in de taalklas) wijst er in de reacties op dat je al je animaties verliest als je je presentatie oplaadt in EverySlide en dat klopt. Het media-atelier verkiest interactiviteit boven animaties, maar als je het onhandig vindt dat je dia’s direct volledig verschijnen, is dit waarschijnlijk geen geschikte toepassing voor jou.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leerinhouden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Maak je presentatie interactief: EverySlide

 1. De Baets Frederik zegt:

  Dag Jeroen,
  Ik heb deze tool een tijdje geleden ook ‘ns getest en -hoewel het interactieve aspect echt wel leuk en vernieuwend is- uiteindelijk niet toch weerhouden, en ik meen mij te herinneren dat dit was omdat je de animaties verliest die je in een PPT hebt. Soms is het vervelend wanneer je volledige dia in één keer op het scherm verschijnt (voor Keynote gebruikers zal dit sowieso het geval zijn als ze een PDF uploaden). Ik kan verkeerd zijn, hoor (en heb nu niet meteen tijd om het nog ‘ns te controleren, maar misschien moeten geïnteresseerden dit toch maar even nakijken.

  • jhendrickx42 zegt:

   Dag Frederik

   Bedankt voor de aanvulling en je hebt helemaal gelijk wat de animaties betreft, die verdwijnen (ook in PowerPoint). Ik had dat beter vermeld in de post, maar ik ben iets te veel uitgegaan van mijn eigen presentaties. Ik gebruik geen animaties en ik beperk mij meestal ook maar tot een woord, maximum een zin per dia. Bij mij staat de meeste inhoud in mijn notitievenster zodat afwezigen de uitleg kunnen nalezen, maar de dia’s zelf hou ik zo sober mogelijk. Ik heb die regel van 7 items per dia altijd veel te druk gevonden. Dus mensen gaan inderdaad moeten kiezen waar voor hun het zwaartepunt ligt: de interactie of de animatie. In ieder geval, tot er een toepassing verschijnt die beide kan :-). Nogmaals bedankt om het even onder de aandacht te brengen, dat wordt hier gewaardeerd. Ik schrijf ook nog een kleine aanvulling in de post zelf.

 2. Pingback: Round-up schooljaar 2014-2015 | CVO Antwerpen

 3. Pingback: Maak je presentatie interactief: Nearpod | CVO Antwerpen

 4. Pingback: Zeetings tilt interactieve presentaties naar een hoger niveau | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s