Zet de YouTube insluitcode naar je hand


Het is vaak een goed idee om video’s in te sluiten op een webpagina, blog of leerplatform in plaats van het fysieke bestand op te laden. Zo voorkom je dat studenten sommige filmpjes niet kunnen afspelen (extensies!) en blijft je online omgeving performant.

Je kan soms gewoon de URL van een video in je editor plakken, maar als je meer vat wil hebben op wat er precies getoond wordt, dan heb je de insluitcode van YouTube nodig. Die insluitcode vind je onder de video in kwestie. Klik op ‘Delen’ en dan op ‘Insluiten’. Hier zie je een code die begint en eindigt met ‘iframe’. Deze code ondersteunt Flash en html5. Maak de opties zichtbaar door op ‘Meer weergeven’ te klikken.

Voorbeeld dialoogvenster Insluiten op YouTube

Hier kan je het formaat van de video aanpassen. Elke aanpassing zie je meteen in de code. Vink ‘Voorgestelde video’s weergeven wanneer de video is afgelopen’ uit. Zo vermijd je dat YouTube andere filmpjes voorstelt als het door jouw geselecteerde fragment stopt. Door    ?rel=0 te typen achter de URL in de insluitcode krijg je hetzelfde resultaat.

Zo’n stukje code noemen we meestal een parameter. Met een andere parameter kan je bv. een video vanaf een bepaald punt laten starten. Zo breng je studenten meteen naar de kern van het verhaal. De code hiervoor is #t=16s waarbij 16s staat voor het aantal seconden dat je overslaat. Als je meerdere parameters gebruikt, zet er dan een ampersand tussen.

Voorbeeld aangepaste insluitcode

Heb je na ons artikel over toegankelijkheid de moeite gedaan om video’s te ondertitelen in YouTube? In dat geval kan het handig zijn om de ondertiteling meteen mee te geven met het filmpje. De parameter hiervoor: &cc_lang_pref=nl&cc_load_policy=1. Let op de nl als optie om een taal toe te kennen.

Je kan zelfs het thema van de YouTube speler een beetje aanpassen. Je hebt enkel de keuze tussen dark en light, waarbij dark standaard is. Met &theme=light draai je die instellingen om. Als je klaar bent, kopieer je de code en plak je ze in de html zijde van je editor. Alles samen geeft dit een video die begint na 16 sec, met ondertitels, een aangepaste speler en geen voorgestelde filmpjes aan het eind:

Je hebt nog andere opties zoals automatisch afspelen en het verbergen van de ‘controls’, maar wij passen de insluitcode vooral aan om de omgeving veiliger te maken en zodat de student zich vanaf de eerste seconde op de inhoud kan concentreren.

Vroeger kon je overigens een parameter voor HD kwaliteit toevoegen, maar dat werkt niet meer. Met een extensie als Magic Actions (Chrome, Firefox en Opera) kies je zelf in welke kwaliteit YouTube video’s standaard getoond moeten worden, ten minste als de video in die bepaalde resolutie bestaat.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bronnen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Zet de YouTube insluitcode naar je hand

  1. Patricia bib zegt:

    Jeroen, werken alle uitgelegde codes ook bij het invoegen van een YouTubelink in een blogpost in WordPress?… Je kan je indenken dat dat me interesseert? 😉 🙂

  2. Pingback: Round-up schooljaar 2014-2015 | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s