Krijg meer grip op je online data met Known


Intussen weten we wel dat een bedrijf als Facebook zich zowat alles toe-eigent wat gebruikers op die sociale netwerksite plaatsen. Bij educatieve platformen staan we daar minder bij stil, al heerst ook daar onduidelijkheid. Wat gebeurt er met al het werk van studenten als zij de school verlaten en geen toegang meer hebben tot het leerplatform?

Boekomslag A room of one's ownZelfs scholen die werken met een ePortfolio kunnen dat vaak niet meegeven op het einde van de rit. Daar komt steeds meer kritiek op en in de VS geven sommige universiteiten elke student al een eigen domein op het web. Een plek die ze behouden als ze de instelling verlaten. A domain of one’s own heet dat project, een knipoog naar Virginia Woolf.

Known is ontstaan vanuit diezelfde bezorgdheid. Het is een plek op het web om onder meer statusupdates, langere blogposts, podcasts en foto’s te publiceren. Niets bijzonders dus, ware het niet dat je veel meer zeggenschap krijgt over hoe en met wie je die zaken deelt. Known belooft bovendien dat de website en de data van jou zijn en blijven.

Dat betekent niet dat je je moet afzonderen. Je kan al je publicaties probleemloos verbinden met toepassingen als Twitter en Facebook en Known zorgt ervoor dat ook de reacties van mensen op Twitter en Facebook gewoon op je site verschijnen. Dit wordt dus een centraal punt waarop jij ‘content’ beheert en verdeelt.

Opties om Known te verbinden

Known is onderdeel van het zogenoemde ‘Indie Web’ dat gebruikers terug meer controle wil geven over hun online leven. Ze werken met een hele open architectuur zodat mensen makkelijk nieuwe software kunnen schrijven voor hun toepassing. Je kan kiezen of je zelf een Known site ‘host’ of via hen. Beide opties zijn gratis voor individuele gebruikers.

Dat brengt ons terug naar het onderwijs. Daarvoor ‘hosten’ ze een betalende oplossing waarbij een cursist een schoolopdracht eerst op de Known site plaatst en pas daarna gaat die opdracht naar het leerplatform zoals Moodle of Blackboard (syndication). De Known site is dan een soort digitaal portfolio dat wel eigendom blijft van de student.

Het logo van Known

Zover is het nog niet. Known is er nog maar net vrijgegeven in Bèta en zal ongetwijfeld nog veel veranderen. Maar de eenvoudige interface, fijnmazige privacy- instellingen en het feit dat de software ontworpen is met mobiele apparaten in het achterhoofd, maakt dat dit initiatief wel eens een belangrijke rol kan spelen in de toekomst.

De meeste gebruikers liggen niet echt wakker van wat er met hun data gebeurt en beseffen niet dat er geld mee gemoeid is. Het onderwijs kan hier een voorbeeldfunctie vervullen door er alvast voor te zorgen dat studenten baas blijven over hun educatieve data, ook als ze elders verder gaan met een leven lang leren.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mediawijsheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s