Screencasting zonder gedoe: Screencastify


Logo van ScreencastifyScreencastify is een Chrome extensie die uitblinkt in eenvoud. Geen gedoe met  plug-ins en niet erkende certificaten terwijl je nog steeds geen software moet downloaden.

Screencastify werkt enkel in Google Chrome. Je installeert de extensie via de Chrome Web Store. Als je na de installatie op het icoontje klikt,  zie je meteen welke opties je hebt. Wat video betreft,  kan je 1 specifiek tabblad binnen Chrome opnemen of je volledige desktop. Bij geluid kies je tussen een microfoon en de audio die je in het systeem hoort of beide.

Screencastify nieuw

Bijzonder is dat de video’s worden opgenomen in webm/vp8 met ogg vorbis audio. Dit is een duidelijk keuze om ‘open source’ codecs te gebruiken. Kijk goed naar de resolutie waarin je opneemt. Hoe groter de resolutie, hoe beter het beeld maar ook hoe zwaarder het bestand. Zeker als de video voor internet bedoeld is, moet je daar rekening mee houden.

Je kan de video’s meteen opladen naar je videobeheer in YouTube en naar Google Drive. Je kan ze ook downloaden naar je computer. Ze spelen zonder problemen af in de VLC player, maar niet in Quicktime of de Windows Media Player. In de extensie heb je ook een plek waar je al je screencasts kan beheren: ‘Your recordings’.

Screencastify your recordings

Wil je een voorbeeldje zien? Bekijk dan even onze post van vorige week over internetradio maken met Spreaker. De video die je daar ziet is gemaakt met Screencastify, opgeladen naar YouTube en ingesloten in WordPress. Vergeet niet om de beeldkwaliteit te verhogen naar 720 via de instellingen (het tandwiel).

Andere opties om screencasts te maken zijn  Screencast-o-matic, Jing, Camstudio en de gratis versie van ActivePresenter. Je mag zoals altijd je ervaringen met een van deze toepassingen delen bij de commentaren. Als je Screencastify een kans geeft, laat ons dan ook zeker weten wat je ervan vindt.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leerinhouden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Screencasting zonder gedoe: Screencastify

 1. Filip Mariën zegt:

  Dag Jeroen! Heb je een idee of de opnames beperkt zijn in de tijd? Ik heb het getest en het werkt. Een nadeel vind ik wel dat je alleen het hele scherm kan opnemen en geen deel ervan. Da’s dan weer op te lossen door -in het geval van een filmpje- het filmpje schermvullend te maken. Ook de output is vrij zwaar, dus ik zal nog wat moeten zoeken naar de beste resolutie. Maar: alweer een goede tip van het Media-atelier!

  • jhendrickx42 zegt:

   Hey Filip. Ik ben nog geen beperkingen in tijd tegengekomen, maar heb ook nog niet langer dan 10 minuten opgenomen. Filmpjes moet je inderdaad schermvullend maken en streaming video maakt de output zwaar. Als je een gewone tutorial opneemt, valt het wel reuze mee. De video over Spreaker van vorige week was net geen 13 MB voor bijna 5 minuten.

 2. Pingback: De Vapoto saga | CVO Antwerpen

 3. Pingback: Kwaliteitsvolle screencasts met Screenr | CVO Antwerpen

 4. Dag Jeroen, ik heb onlangs ook Screenr en Jing vervangen door Screencastify in onze workshops. Screenr gaf heel dikwijls problemen met Java. Jing wordt nog wel gebruikt om printscreens te maken, maar de swf-bestanden kan je niet op YouTube zetten. Bijkomend voordeel van Screencastify is dat je niet alleen naar YouTube kan delen maar ook naar je Google Drive.

  • jhendrickx42 zegt:

   Dag Katrien, bedankt voor je reactie. ’t Is inderdaad een logische evolutie, leerkrachten willen toepassingen waar ze op kunnen rekenen en vermits Screenr bijna volledig is opgehangen aan Java, zie ik dat niet meer goed komen. Met Jing heb ik zelf minder ervaring, maar .swf is zeker niet de ideale extensie om online mee aan de slag te gaan.
   Succes met de workshops!

 5. Pingback: Beheer de toegang tot je accounts: MyPermissions | CVO Antwerpen

 6. Pingback: Round-up schooljaar 2014-2015 | CVO Antwerpen

 7. Pingback: Online videogesprekken opnemen en bewaren | CVO Antwerpen

 8. Pingback: Nederlandse docenten ‘tacclen’ Socrative en Kahoot | CVO Antwerpen

 9. Pingback: Organiseer je Google Chrome extensies met Context | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s