Internetradio maken met je klas: Spreaker


Spreaker logoEen radio-uitzending lijkt misschien een ambitieus project, maar met Spreaker valt dat reuze mee. De toepassing beschikt over een online console waarmee je nummers, vooraf opgenomen interviews/reportages en geluidseffecten naadloos aan elkaar kan praten.

Je moet je registreren voor Spreaker en een gratis account is 5u uitzendtijd waard. Elke uitzending mag dan maximum 15 minuten duren. Na je registratie moet je even je profiel aanvullen en dan moet je kiezen of je een bestaand audiobestand wil opladen of een nieuwe uitzending wil opnemen. Hoe dat concreet in zijn werk gaat, leggen we kort uit in volgende tutorial.

Om je ‘Playlist’ samen te stellen kan je een beroep doen op websites zoals Jamendo en Free Music Archive, waar je massa’s rechtenvrije nummers kan vinden. Je mag overigens ook (met de zegen van Sabam!) de laatste hit verwerken in je uitzending op voorwaarde dat het duidelijk om schoolradio als een leermiddel gaat.

Als je uitzending klaar is, kan je ze publiceren. Ze staat natuurlijk op de Spreaker website, maar je kan ze ook delen via de gekende sociale netwerksites of de ‘embed’ code gebruiken om haar in je blog of website te integreren. Je kan mensen ook gewoon uitnodigen via e-mail of de hele uitzending downloaden.

Opties voor je uitzending

Een goede voorbereiding is het halve werk. Improvisatie is leuk maar niet iedereen gegeven. Cursisten moeten goed weten wat ze willen vertellen en wat hun doelpubliek is. Dat de uitzending door een echt publiek beluisterd kan worden, zorgt daarbij meestal voor gezonde motivatie.

Er bestaan gratis apps voor de Apple familie (iPhone, iPod Touch, Ipad) en voor Android. Ook voor Windows Phone is er eentje maar daar kan je voorlopig niet mee opnemen, dus daar heb je niet zo veel aan. Spreaker heeft zelf een vrij uitgebreid ‘Help Center‘ waar je terecht kan voor (Engelstalige) tutorials.

Spreaker iPad interface

Spreaker console op iPad

We willen nog even benadrukken dat radio maken niet gebonden is aan taalvakken, hoewel het daar uitermate geschikt voor is. Maar sommige van de leukste podcasts gaan over wiskunde, wetenschappen en/of andere vakgebieden. Als het goed gebracht is, kan alles. Deze technologie is zoals steeds maar een middel om aan je leerdoelstellingen te werken.

Jeroen Hendrickx

p.s. Leerkrachten van CVO Antwerpen kunnen bij de uitleendienst van het media-atelier terecht voor voice recorders, ideaal voor reportages en interviews.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Internetradio maken met je klas: Spreaker

  1. atriumbib zegt:

    Dat ziet er veelbelovend uit… heb het “gebibkijkerd”… 😉

  2. Pingback: Screencasting zonder gedoe: Screencastify | CVO Antwerpen

  3. Pingback: Round-up schooljaar 2014-2015 | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s