3 handige toepassingen voor YouTube


Na een verkwikkende vakantie is het media-atelier er opnieuw klaar voor en we hopen van jullie hetzelfde. We trappen het nieuwe seizoen af met 3 interessante tips om meer uit YouTube te halen.

1. Als je enkel het geluid van een YouTube filmpje wil gebruiken, dan is Peggo precies wat je nodig hebt. Het werkt heel eenvoudig: typ een zoekterm of de URL van een YouTube video in het zoekveld op de startpagina. In het volgende scherm kan je dan -indien nodig- de titel en de uitvoerder aanpassen. Als je slechts een fragment van de video wil omzetten, gebruik dan de schuifbalk met ‘From’ & ‘To’. Klik op ‘Record MP3’ en je krijgt na een paar seconden een afgewerkt MP3 geluidsbestand op je computer.

screenshot van Peggo interface

2. Als je graag YouTube video’s gebruikt in je lessen, maar het op je heupen krijgt van de reclame en de minder stichtende commentaren die de fragmenten soms ontsieren, dan is ViewPure een goede oplossing. Ook hier kies je eerst je fragment en dan klik je op Purify. Het resultaat is een aangename kijkervaring zonder afleiders.

Geen reclame, geen commentaren, geen afleiding.

Geen reclame, geen commentaren, geen afleiding.

Je kan ook de Purify bookmarklet (een knop die je toevoegt aan je browser) installeren en dan hoef je zelfs niet meer langs de website te gaan als je een video wil ‘opkuisen’. De toepassing is nog in bèta, dus er kunnen nog aanpassingen volgen.

What We Watch3. Heb je je al eens afgevraagd waar die miljard mensen die elke maand op YouTube terecht komen eigenlijk naar kijken? Kijken we allemaal naar hetzelfde of zijn er verschillen tussen landen? What We Watch is een leuke toepassing die op deze vragen een antwoord wil formuleren. Op een wereldkaart kan je zien welke video’s de afgelopen week/maand ‘trending’ waren in 61 landen.

De toepassing is gebouwd om het kijkgedrag in verschillende landen te vergelijken. What We Watch kan zo een goede aanleiding zijn om een discussie over culturele verbanden op te starten of om te onderzoeken in hoeverre onze wereld intussen echt geglobaliseerd is.

Het spreekt vanzelf dat je altijd goed moet kijken wat er zoal ‘trending’ is op YouTube voor je je cursisten/studenten loslaat op deze toepassing.

Het media-atelier wenst jullie allemaal een super schooljaar toe met ook voldoende ruimte om te experimenteren met de toepassingen en ideeën op deze blog.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bronnen, Leerinhouden en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 3 handige toepassingen voor YouTube

  1. Patricia bib zegt:

    Oook voor jou een fijn, interessant, vindingrijk en stress-less schooljaar! bibmoe

  2. Filip Mariën zegt:

    Alweer fantastische tips. Blij dat het Media-atelier terug is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s