Geef je digitale creaties een Creative Commons licentie


In de voorlaatste ‘post’ van het schooljaar waagt het media-atelier zich op het gladde ijs van het auteursrecht. Het is evenwel niet de bedoeling om in deze post de wetgeving in detail onder de loep te nemen, we willen vooral leerkrachten en cursisten aansporen om hun eigen digitale materialen van een Creative Commons licentie te voorzien.

Creative Commons logo

Door het internet hebben we bijna onbeperkte toegang tot digitale bronnen en het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om informatie te kopiëren en te verspreiden. Maar daardoor vergeten we weleens dat auteursrecht op het internet ook geldt en dat je niet zomaar een afbeelding van een website kan plukken en opnieuw gebruiken.

Copyright bomAls je zelf digitale materialen creëert (denk aan presentaties, teksten, video, audio,…) dan behoort het auteursrecht jou automatisch toe en hoef je geen verdere stappen te ondernemen. Maar dat verplicht mensen om naar jou op zoek te gaan als ze iets willen gebruiken dat jij gemaakt hebt.

Als je je materiaal liever niet deelt, maak dat dan expliciet met een copyright symbooltje. Als je materiaal onder bepaalde voorwaarden wel gebruikt mag worden, verduidelijk dat dan met een Creative Commons licentie. Er zijn 6 verschillende licenties mogelijk, je vindt een overzicht op de licentie pagina van de Creative Commons website.

Op diezelfde website kan je een licentie genereren door 2 vragen te beantwoorden. Dat levert een code op die je kan insluiten op blogs, websites en leerobjecten. De meest open vorm is een Free Culture Licentie waarbij anderen je werk mogen aanpassen en delen (zelfs commercieel) mits een naamsvermelding. Ook de blog van het media-atelier opereert onder een Free Culture licentie.

Voorbeeld Free Culture

Lezers van deze blog weten dat we cursisten ook aanmoedigen om zelf digitale artefacten aan te maken en ook zij zijn gebaat bij het toekennen van een licentie aan hun werk. Want mediawijsheid betekent niet alleen dat je weet wat je wel en niet mag gebruiken, maar ook dat je nadenkt over wat er met jouw werk mogelijk is.

Doordat leerkrachten beslissen om hun werk te delen, ontstaan er verzamelingen van Open Educational Resources (OER). Die Open Leermaterialen zullen in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen omdat het logischer is om voort te bouwen op het werk van anderen i.p.v. telkens opnieuw het warm water te moeten uitvinden.

Open Leermaterialen logo

Opgelet: auteursrecht is vaak een kluwen. Het is niet omdat je zelf een foto genomen hebt dat je beschikt over alle rechten. Bij een portret moet je steeds toestemming vragen aan de betrokkene(n).  Als je een schilderij of beroemd gebouw fotografeert waarvan de schepper nog geen 70 jaar dood is, dan mag dat in principe ook niet, hoewel het voor het onderwijs onder bepaalde voorwaarden soms wel kan. M.a.w. je moet dus zeker zijn dat je de auteur bent voor je ergens een licentie aan toekent 🙂

Jeroen Hendrickx

PS Vraag je je af waarom de afbeeldingen hier geen bronvermelding hebben? Ze komen uit het publieke domein omdat de auteur afstand heeft gedaan van zijn/haar rechten met een cc0 licentie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bronnen, Leerinhouden, Mediawijsheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Geef je digitale creaties een Creative Commons licentie

  1. Patricia bib zegt:

    Superinteressant, niet alleen professioneel maar ook “privé”. Hoe ken ik een licentie toe bv. aan mijn blog? En een extra vraagje, misschien voor een volgende ‘postje’: hoe krijg ik netjes, zonder veel werk, een onopvallende auteursvermelding op een foto die ik wil publiceren?

  2. Pingback: De beste websites voor rechtenvrije afbeeldingen | CVO Antwerpen

  3. Pingback: De beste websites voor rechtenvrije afbeeldingen | TACCLE 2

  4. Pingback: Superhandige affiche rond auteurs- en portretrecht | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s