Maak je eigen magazine met Flipboard


Als leerkracht lees je vaak interessante dingen over je vakgebied, maar soms is het te kort dag om al die info in je lessen te verwerken. Je kan artikels meegeven of cursisten de link doorsturen, maar heel handig is dat niet. Wat als je al die actuele info in een overzichtelijk magazine zou kunnen presenteren?

Flipboard logoMet Flipboard kan dat, maar je moet wel over een mobiel apparaat (smartphone of tablet) beschikken om via de app (Android, iOS, Windows, Kindle) een account aan te maken. Dat gaat vreemd genoeg niet via het web. Eens geregistreerd, kan je wel online inloggen op de Flipboard editor.

Je kan magazines aanmaken via de app of de online editor. Wij kozen hier de tweede optie. Klik op ‘Magazine maken’ en geef het tijdschrift een aantrekkelijke titel + beschrijving. Breng het onder bij de geschikte categorie en kies of je het privé of publiek wil houden. Nu heb je alleen nog leesvoer nodig om je magazine te stofferen.

Daarvoor voeg je de Flipboard bookmarklet toe aan je browser. Je sleept de knop naar de bladwijzebalk en daar zie je dan een knop verschijnen met ‘+ Flip it’. Telkens als je dan een interessant artikel leest, kan je daarop klikken en kiezen aan welk magazine je de tekst zal toevoegen. Dat gebeurt automatisch.

Flipboard bookmarklet

Je kan ook foto’s (Flickr, Pinterest, …), audio (Soundcloud) en video (YouTube, Vimeo) toevoegen aan je magazine. In de editor kan je kiezen welk verhaal de ‘cover story’ wordt. Door artikels te verslepen bepaal je ook de volgorde waarin ze verschijnen in het magazine, Flipboard zelf zorgt voor een lay-out. Artikels verwijderen doe je door op de prullenbak te klikken.

Via de editor kan je andere mensen uitnodigen om mee te werken aan jouw magazine via ‘Nodig bijdragers uit’. Dat betekent dat je met meerdere leerkrachten een magazine kan bestieren, maar je zou ook groepjes cursisten kunnen laten samenwerken rond bepaalde thema’s.

Je kan je magazine verspreiden via e-mail en sociale media. Lezers kunnen zich ook abonneren. Je krijgt in het overzicht bij elk magazine ook info over hoeveel artikels je magazine bevat, hoeveel verschillende lezers het bekeken hebben en hoeveel artikels ze overgenomen hebben (Flips).

Nodig medewerkers uit

Flipboard is in de eerste plaats gemaakt voor mobiele apparaten en het lezen van andere magazines en het beheren van je abonnementen doe je best daar. Onthoud vooral dat je zowel via een browser als via de app aan je eigen magazine(s) kan werken. Deze tutorial zet alles nog eens op een rijtje (Engelstalig):


Je kan Flipboard alvast eens uitproberen met de eerste editie van het media-atelier magazine.

Veel leesplezier

Jeroen Hendrickx

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten, Leerinhouden en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Maak je eigen magazine met Flipboard

  1. Pingback: Organiseer je Google Chrome extensies met Context | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s