Bewaar het overzicht met Diigo


Als leerkracht vind je op het web interessante artikels uit je vakgebied, leuke lesideeën en boeiende websites. De vraag is dan hoe je al die info zo organiseert dat je ze een jaar later ook nog zonder problemen kan terugvinden. Een ‘social bookmarking’ toepassing als Diigo is dan een uitstekende oplossing.

Diigo logo‘Social bookmarking’ betekent dat je webinhouden verzamelt, bewerkt, organiseert en deelt. Eigenlijk maak je een soort mini-bibliotheek waarbij je elke webpagina labelt aan de hand van trefwoorden (tags). Die tags maken het later veel makkelijker om dat specifieke artikel opnieuw op te diepen.

Hoe begin je aan zo’n ‘library’? Bij Diigo maak je eerst een account aan. Dan voeg je de diigolet toe aan je webbrowser. Daarvoor sleep je een kleine knop naar de balk onder de adresbalk waar je je favorieten (Internet Explorer) of bladwijzers (Google Chrome/Mozilla Firefox/Safari) bewaart. Soms moet je die favorieten/bladwijzerbalk eerst zichtbaar maken. Als de diigolet op zijn plaats staat, kan je beginnen.

Bladwijzerbalk met diigoletTelkens als je een interessante webpagina tegenkomt, klik je op die knop. Dan verschijnt er een werkbalk rechtsboven waarmee je de pagina kan opslaan door op Bookmark te klikken. Dat opent een venster waarin je een korte beschrijving en tags kan toevoegen. Diigo stelt altijd een aantal trefwoorden voor, maar jij beslist. Vergeet niet op ‘Save Bookmark’ te klikken.

Diigolet werkbalk

Merk op dat je via de diigolet ook sticky notes op de pagina kan plakken en/of bepaalde passages kan markeren. Die aanpassingen blijven bewaard als je de pagina toevoegt aan je bibliotheek. Je kan webpagina’s ook delen via sociale media of Diigo zelf. Dat laatste is vooral handig als je met groepen werkt.

In Diigo kan je immers andere personen uitnodigen om mee te werken aan een collectie en zo een groep vormen. Dat maakt de toepassing krachtig en sociaal, maar houdt wel het gevaar in dat het alsnog een soep wordt. Maak daarom altijd goede afspraken over welke tags je gaat gebruiken. Zo’n gemeenschappelijke lijst met trefwoorden is een folksonomie.

In je bibliotheek vind je alle pagina’s terug die jij (en je groep) bewaard hebben. Hier kan je ook aanpassingen doorvoeren indien nodig. Klik op een tag om alles terug te vinden wat je onder deze noemer verzameld hebt. De meest gebruikte tags staan bovenaan in de lijst, maar door op ‘View tag cloud’ te klikken, kan je ze ook in een woordwolk zien.

Diigo woordwolkDiigo kan nog veel meer maar hiermee ben je alvast vertrokken. Door een bib met een heldere folksonomie te creëren, leg je niet alleen de ‘information overload’ aan banden, maar laat je het web voor jou werken. En daarbij zijn niet alleen leerkrachten gebaat…

Jeroen Hendrickx

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Organisatie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Bewaar het overzicht met Diigo

  1. Pingback: Social bookmarking met visuele flair: Pearltrees | CVO Antwerpen

  2. Pingback: Social bookmarking met visuele flair: Pearltrees | TACCLE 2

  3. Pingback: Organiseer je Google Chrome extensies met Context | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s