WebRTC in de praktijk: appear.in en mashme.tv


WebRTC maakt het mogelijk om te videochatten vanuit je browser zonder dat je daarvoor plug-ins of software moet installeren. Begin dit jaar maakten we je al attent op vLine dat volledig gebaseerd is op die technologie. Intussen blijven er toepassingen bijkomen die steeds meer extra’s bieden.

Create a room in appear.in

Het Noorse appear.in lijkt op het eerste zicht heel erg op vLine: je surft naar de website, je creëert een ‘kamer’ en van daaruit nodig je mensen uit om te videochatten. Niemand hoeft een account aan te maken, je bezorgt hen gewoon de link. Waar zit dan het verschil?

Bij appear.in kan je je scherm delen met je ‘kamergenoten’. In Google Chrome vraagt dat een kleine aanpassing maar je krijgt de stappen die je moet ondernemen meteen te zien in een transparant pop-up venster. Wij moesten daarna onze computer opnieuw opstarten, want het herstarten van de browser volstond niet. Dit doe je dus best bij eerste gebruik.

Maak het delen van je scherm mogelijkAnder voordeel van appear.in is dat je met meer mensen kan chatten (8 i.p.v. 5) en dat je de kamer ook kan claimen. Dat betekent dat die kamer van jou wordt, dat je ze op slot kan doen, dat je ze kan aankleden met een afbeelding en dat je gesprekspartners  indien nodig uit de kamer kan gooien. Om de kamer te claimen, moet je wel een e-mailadres opgeven.

Het logo van mashme.tvMashme.tv biedt nog meer mogelijkheden. Hier kan je samen aan Google documenten werken en bestanden opladen van je computer en delen. Je surft samen op het internet of bekijkt een YouTube filmpje. Je kan snelle ja/nee vragen stellen aan je kamergenoten en gebruik maken van het whiteboard om samen te typen en te tekenen.

YouTube in mashme.tv

Samen een YouTube video bekijken en bespreken.

Al dat moois heeft helaas ook een prijs. Bij mashme.tv moet je als eigenaar van de kamer wel een account aanmaken en de gratis versie is beperkt tot 12u per maand. Je mag met maximum 5 mensen chatten. De kwaliteit van audio en video was minder dan bij vLine en appear.in.

Toch kan je als discussiegroepje je voordeel doen met mashme.tv, zeker als je regelmatig van gastheer/vrouw wisselt. Om je scherm te delen maakt deze dienst overigens gebruik  van Screenleap, een toepassing die we hier al eerder bespraken. Mashme.tv beschikt over een mobiele app voor iOS.

WebRTC (Real-Time Communcation) is nog in volle ontwikkeling. Daarom kan je deze toepassingen enkel gebruiken in Google Chrome, Mozilla Firefox en Opera. Safari en Internet Explorer houden voorlopig de boot af.

WebRTC browsersOp het net woeden hevige discussies of deze technologie de hooggespannen verwachtingen kan inlossen. Het media-atelier ligt daar niet wakker van. Wij verwelkomen alle nieuwe toepassingen die het makkelijker maken om met elkaar te communiceren en te werken.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op WebRTC in de praktijk: appear.in en mashme.tv

  1. Pingback: Rabbit: videochatten rond webinhouden | CVO Antwerpen

  2. Pingback: Online videogesprekken opnemen en bewaren | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s