Vertelkunst met Storybird


Storybird logoHet uitgangspunt van Storybird is bijzonder eenvoudig: cursisten schrijven een korte tekst bij tekeningen. Wat Storybird echter onderscheidt van soortgelijke toepassingen voor ‘digital storytelling’ is de kwaliteit van de illustraties en de vele mogelijkheden voor leerkrachten om al die verhalen te beheren.

De visuele flair van Storybird is ongetwijfeld te danken aan het ‘artwork’ van de artiesten. Als je aan een verhaal begint, is dat ook de eerste keuze die je moet maken: van welke tekenaar ga je het werk gebruiken. Je kan zoeken via sleutelwoorden of je klikt op een afbeelding om de rest van de illustraties te bekijken.

Voorbeeld van Storybird illustraties

Als je een bepaalde artiest gekozen hebt, klik je op ‘Use this Art’ en krijg je de keuze uit 3 mogelijke dragers: Poem, Picture Book & Longform Book. Op dit ogenblik is Picture Book de beste optie omdat Poem met Engelse woorden werkt en Longform Book nog in de bèta-fase zit (met een leerkrachten account kan je het wel al uitproberen).

Mogelijke dragers in StorybirdKies dus Picture Book en sleep telkens de tekening die je wil gebruiken naar de lege pagina en typ je tekst ernaast. Creëer nieuwe pagina’s volgens hetzelfde principe. Let op als je een tekening wil verwijderen. Je kan die namelijk niet terug naar de zijkant slepen, maar je vervangt haar door een andere afbeelding. Vergeet ook niet om een cover te voorzien.

Als je klaar bent, kies je onderaan Save & Close en geef je nog wat aanvullende informatie. Een storybird kan je delen via e-mail, link, insluitcode of sociale media. Wil je het verhaal downloaden als pdf of laten drukken in boekvorm, dan moet je betalen.

Een storybird delen
Kaartje met log-in gegevensAls leerkracht heb je de mogelijkheid om 35 gratis accounts voor je cursisten aan te maken.  Ze moeten het wachtwoord zelf aanpassen als ze de eerste keer inloggen. Zeer handig is de optie om die log in gegevens af te drukken, zodat je elke cursist een kaartje met gebruikersnaam en voorlopig wachtwoord kan bezorgen.

Als je een klas aangemaakt hebt, komen alle verhalen bij jou terecht in een dashboard. Daar kan je ze lezen en feedback geven (privé of publiek). Ook een score behoort tot de mogelijkheden. Als je wil dat cursisten rond een bepaald thema werken, kan je ze een ‘assignment’ voorschotelen.

Het lijkt misschien of deze dienst eerder geschikt is voor jongere kinderen, maar wij hebben al vastgesteld dat de visuele prikkels van Storybird bij cursisten van alle leeftijden het creatief schrijven bevorderen. Zoals Photoprompts uitnodigen om een schrijfopdracht eens anders te benaderen, zorgt de esthetische meerwaarde van Storybird vaak voor leuke resultaten.

Hieronder beschrijft bibliothecaris Ann Brine in Storybird haar (moeizame) reis van Engeland naar Urbino in Italië waar de Taccle cursus 2014 plaatsvond.

Storybird Ann

Jeroen Hendrickx

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Vertelkunst met Storybird

 1. Patricia bib zegt:

  Ha, maar dit ga ik wel eens proberen toepassen om een bibkijkertje te maken… ziet er me heel leuk uit… 😉

 2. Pingback: Audio slideshows met Narrable en UtellStory | CVO Antwerpen

 3. so05199 zegt:

  ik ben bezig met een heel laagdrempelige Storybird-handleiding voor leerkracht en cursist. Bijna af. Als je interesse hebt, bezorg ik je die ook; het is dankzij jouw mooie uitleg hierboven dat ik er vlotjes mee begonnen ben, dus zo is het misschien een beetje geven en nemen :o).

  • jhendrickx42 zegt:

   Dag so05199 (aan de voetjes vermoed ik Petra)! Super, hoe meer uitwisseling, hoe beter. Hoeven we niet telkens het warm water uit te vinden. Als je het online beschikbaar maakt, voeg ik de link ineens toe aan deze post voor andere geïnteresseerden. Ik ben alvast benieuwd.

 4. Pingback: Een ‘wedstrijdje’ creatief schrijven met Boomwriter | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s