Kwaliteitsvolle screencasts met Screenr


Update 28/10/2015: De problemen met Java RE hebben Screenr klein gekregen en ze trekken de stekker eruit. Probeer Screencastify eens als alternatief.

Naar aanleiding van ons bericht over PixiClip vroeg een collega welke ‘screencast tool’ het media-atelier aanraadt. Een interessante vraag, waarover bij ons niet echt een consensus bestaat. Onze Mac gebruikster is trouw aan Quicktime, de grafische vormgever werkt met Jing en ondergetekende werkt intussen vooral met screencastify.

Screenr logo

Screenr biedt HD beeldkwaliteit en vereist geen software installatie. Het resultaat kan je makkelijk downloaden als mp4 en de universele speler zorgt ervoor dat de video’s afspelen op alle toestellen. Dit gaat allemaal zeer vlot, ten minste als je erin slaagt om Screenr de eerste keer aan de praat te krijgen 🙂

Surf naar de startpagina van Screenr en klik op ‘Record’ of ‘Launch screen recorder now’. Geef Java toestemming en als alles goed is, verschijnt er een soort transparante rechthoek. Die kan je vergroten, verkleinen en verplaatsen. Onderaan kan je ook selecteren met welke microfoon je wil opnemen.

screenr in actieVerschijnt die rechthoek niet, dan moet je waarschijnlijk Java installeren of updaten. Als dat gebeurd is, ga je naar Alle programma’s in je startmenu, klik op de Java map en kies ‘Configure Java’. Klik nu op het tablad Security < Edit Site List en voeg de url van Screenr daar toe: http://www.screenr.com/

dialoogvenster configure JavaProbeer het nu nog eens en de transparante rechthoek zal wel verschijnen! Door op het rode bolletje te klikken start je de opname. Alles wat er binnen de rechthoek gebeurt, wordt opgenomen.

Een Screenr video mag maximum 5 minuten duren. Dat lijkt misschien niet veel maar in principe volstaat dat voor een screencast. Het is een goed idee om de stappen die je wil doorlopen al eens op voorhand te oefenen. Zo weet je waar de valkuilen zich bevinden en zal de eigenlijke opname vlotter verlopen.

login mogelijkheden ScreenrNa de opname ga je terug naar het tabblad waarin je Screenr hebt opgestart. Daar kan je een voorbeeld bekijken. Als je je screencast wil bewaren, moet je je registreren. Dat gaat niet met je e-mailadres, dus je moet gebruik maken van een bestaande account (=minpuntje).

Als je ingelogd bent, klik je op Publish. Het is verplicht om een korte beschrijving te geven van je screencast. In principe duurt de verwerking van het filmpje even lang als het filmpje zelf. Als je opname verwerkt is, kan je haar downloaden, insluiten, delen of rechtstreeks op YouTube publiceren.

Screenr mogelijkhedenWe gebruiken screencasts in de eerste plaats om stap voor stap te tonen wat we doen op ons beeldscherm. Maar de mogelijkheden zijn legio. Zo kan je Screenr op een document plaatsen en auditieve feedback geven. Je kan er streaming video mee opnemen. Je kan cursisten een foto laten kiezen en hen via Screenr laten vertellen wat erop te zien is/wat die foto voor hen betekent, …

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten, Leerinhouden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s