Online veiligheid begint met sterke wachtwoorden


Begin dit jaar meldden verschillende media dat ‘PASSWORD’ niet meer het meest gebruikte wachtwoord was op het internet. ‘123456’ had de koppositie ingenomen, ‘12345678’ vervolledigde de top 3! Toen miljoenen wachtwoorden van Adobe op straat kwamen te liggen, bleek nog maar eens hoe onveilig de meeste combinaties waren.

Drie jaar geleden toonden Neveneffecten al aan hoe gemakkelijk het was om toevallige passanten onder het mom van een enquête hun wachtwoord te ontfutselen. Ze braken bovendien in op de computers van hun collega’s bij Woestijnvis, en die bleken erg vaak ‘beveiligd’ met de voornaam van de persoon in kwestie.


Het probleem is zo hardnekkig dat het onderwijs hier niet om heen kan. Maar hoe pak je dat aan?

Een belangrijke stap zou kunnen zijn dat je cursisten en leerlingen bewust maakt van de onveiligheid van hun wachtwoord. Dat kan met een dienst als Test je wachtwoord. Hier kan je aan de hand van zeer duidelijke criteria zien of en waarom een wachtwoord al dan niet veilig is. Die criteria kunnen cursisten dan gebruiken om het daarna beter te doen.

Screenshot veilig wachtwoord
Een andere optie is Telepathwords van Microsoft Research. Hier probeert een database telkens de volgende letter van je wachtwoord te voorspellen. Hoe meer groene v’tjes, hoe veiliger je wachtwoord. De rode kruisjes betekenen dat de toepassing je volgende teken(s) kon raden.

Maak cursisten er attent op dat dit systeem niet waterdicht is. Als ze persoonlijke gegevens gebruiken in hun wachtwoord (namen, geboortedata, …) zullen deze diensten dat niet altijd afkeuren, maar voor een hacker zijn die gegevens een geschenk. Als je je wachtwoord invoert in bovenstaande diensten, verander dan voor alle zekerheid 1 teken.

Hoe creëer je dan een veilig wachtwoord? Er bestaan verschillende methodes maar deze van Mozilla heeft als voordeel dat je voor elke dienst een uniek wachtwoord kan genereren zonder dat je al die combinaties moet onthouden. Je moet enkel de procedure achter het maken van het wachtwoord kennen.


Gebruik geen woorden die letterlijk in een woordenboek staan. Bedenk dat langere en complexere wachtwoorden moeilijker te achterhalen zijn, alleen moet je ze wel kunnen onthouden. Als dat niet lukt, kan je beroep doen op wachtwoordmanagers zoals KeePass (open source). Hiermee bewaar je al je wachtwoorden in een geëncrypteerde kluis die beveiligd is met 1 superwachtwoord.

Hoe je het ook draait of keert, online veiligheid begint met wachtwoorden die moeilijk te kraken zijn maar gemakkelijk te onthouden. Het GO! startte dit schooljaar met een grote campagne rond dat thema. De folder met tips (pdf) voor veilige wachtwoorden geven we hier meteen mee: GO! folder veilige wachtwoorden.

Loop niet te koopWe zullen ons best moeten doen om ‘123456’ van die eerste plaats te krijgen, maar dat lijkt ons een mooie uitdaging voor mediawijze leerkrachten.

Jeroen Hendrickx

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mediawijsheid, Organisatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Online veiligheid begint met sterke wachtwoorden

  1. Patricia bib zegt:

    Sterke post over sterke wachtwoorden! Dit deel ik meteen met de hele wereld! Heb je ook een Engelse versie, maestro??? 🙂 Zoja, graag!!!

  2. Pingback: Wachtwoorden? Een nachtmerrie of niet? | Bib-nieuws in de kijker...

  3. Pingback: 5 leuke toepassingen voor je online gereedschapskist | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s