‘Quick fix’ voor de Video DownloadHelper


Update 15/03/15: De nieuwe versie van Video DownloadHelper 5 werkt nu met Firefox 36. Als je toch nog problemen ondervindt, kan je bijv. YouTube video’s downloaden met ClipConverter.

Als collega’s ons vragen wat de makkelijkste manier is om video’s te downloaden van YouTube, dan is het antwoord al jaren: de Video DownloadHelper. Dat is een Mozilla Firefox ‘add-on’ die je toelaat om met 1 klik een video te downloaden in verschillende bestandsformaten.

Downloadhelper grijs De DownloadHelper verschijnt na installatie in de vorm van een icoontje met 3 bolletjes in de navigatiewerkbalk van Firefox. Dat icoontje is grijs bij inactiviteit, maar als je naar YouTube (of sommige andere websites) surft en een video afspeelt, dan krijgt het kleur en begint het te draaien. Als dat gebeurt, kan je de video downloaden in een van de voorgestelde formaten en/of kwaliteiten.

screenshot aangeboden downloadsMaar de laatste weken krijgen we steeds meer meldingen dat de Downloadhelper niet meer werkt in YouTube. Ofwel blijft het icoontje grijs terwijl de video loopt, ofwel blijkt de download gewoon een leeg bestand te zijn. Dat zou te maken hebben met Google programmeurs die duchtig aan de slag zijn met de code van YouTube.

Je zou de DownloadHelper kunnen vervangen door een van de andere diensten die het mogelijk maken om snel YouTube video’s te downloaden, maar het Media-atelier vindt dat je een oude vriend niet te snel moet afschrijven, zeker omdat de toepassing nog perfect werkt op sites als ATV, VTM en Vimeo. Daarom presenteren we hier 3 eenvoudige manieren om deze add-on te reanimeren.

 1. Ververs de pagina, soms volstaat dat.
 2. Surf privé. Dat doe je met de toetsencombinatie Control + Shift + P. In de ‘privacy mode’ werkt de DownloadHelper zonder problemen. Bovendien heeft het als voordeel dat je surfgedrag wat minder vlot in kaart gebracht wordt.
 3. Liever niet privé? Gebruik dan de toetsencombinatie Control +Shift + Del om het dialoogvenster ‘Alle geschiedenis wissen’ te openen. Kies bij de tijdsperiode ‘Alles’ en vink alle mogelijkheden aan (de zoekgeschiedenis is optioneel). Klik op ‘Nu wissen’, ververs de pagina en daarna werkt de DownloadHelper weer voor de duur van je surfsessie.

screenshot geschiedenis wissen in FirefoxVoor lezers die de DownloadHelper nog nooit gebruikt hebben, geef we nog snel de korte installatieprocedure mee. Installeer Mozilla Firefox (als dat nog niet gebeurd is) en maak de menubalk zichtbaar door naast het tabblad rechts te klikken en in het snelmenu  ‘Menubalk’ aan te vinken.

Klik daarna in de menubalk op Extra < Add-ons. Typ in het zoekvak DownloadHelper en klik op Installeren. Of gebruik deze link. Herstart je browser en kijk of je het icoontje kan zien. Test het eens uit en als het niet meteen werkt, gebruik je de oplossingen hierboven.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leerinhouden en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op ‘Quick fix’ voor de Video DownloadHelper

 1. Patricia bib zegt:

  Omdat ik helemaal niet graag met Mozilla werk, gebruik ik ook de VideoDownloadhelper niet veel… en als ik hem gebruik loopt het inderdaad nogal eens mis… geen download of een download zinder beeld of zonder klank… 😦 Ik zweer dus voor het downloaden van YouTube-filmpjes nog steeds bij de YTDVideo Downloader (free versie!). Nooit problemen mee gehad… 🙂

  • jhendrickx42 zegt:

   Dag Patricia. Bedankt voor je reactie. Als je niet graag met Firefox werkt, dan is dat zeker een valabel alternatief, al moet je er software voor installeren.
   Het grote voordeel van de DownloadHelper vind ik dat je het niet alleen op YouTube kan gebruiken, maar ook op een heleboel ander websites (ATV, VTM, Vimeo, …) en daarom vind ik het nog steeds de meest veelzijdige oplossing.
   Lege downloads heb ik nooit gehad, althans niet tot de hierboven beschreven problemen in YouTube opdoken.

   • Patricia bib zegt:

    Bestaat er een alternatief voor Chrome? Daarmee werk ik wel altijd én graag! 🙂

    • jhendrickx42 zegt:

     De Chrome Web Store laat in principe geen extensies toe die rechtstreeks van YouTube kunnen downloaden, maar er is wel een omweg. Ga naar http://en.savefrom.net/user.php en download onderaan de extensie voor Chrome met de naam helper_last.crx. Daarna open je de instellingen van Chrome en het onderdeel extensies. Het gedownloade bestandje sleep je in die pagina en je klikt op toevoegen. Vanaf dan verschijnt er bij YouTube zelf een download knop waarbij je het bestandsformaat en de kwaliteit kan kiezen.

     • Patricia bib zegt:

      Hai Jeroen… Thanks, ik ging meteen proberen natuurlijk! Het schild van mijn Avast-antivirus wil de extensie niet binnenlaten… 😦 Dus deze angsthaas wil haar oude pc (6 jaar) niet infecteren…

      • jhendrickx42 zegt:

       Je hoeft je nochtans geen zorgen te maken, .crx is gewoon een zipfile voor Google Chrome extensies. In dit geval mag je je overijverige virusscanner gewoon ‘overrulen’. 🙂

      • Frans zegt:

       Hallo Patricia, er is een oplossing om veilig op het net te gaan zonder angst te moeten hebben voor virussen en het werkt perfect op een zeer oude computer en ook met Chrome. Lubuntu. Dat Linux voor zeer oude computers. Dan sla je twee vliegen in 1 klap.
       Je kunt Chrome blijven gebruiken en je heb een snellere computer en je kunt video’s downloaden zonder meer. kijk maar hier https://apps.ubuntu.com/cat/applications/precise/allvideodownloader/
       Een tip om over na te denken. Als je nog windows Xp gebruikt, schakel over naar linux, veel beter, veiliger, en sneller. Oja het verbruikt gemiddeld zo’n 30 tot 60 minder dan windows. Mooi meegenomen.

 2. Pingback: Round-up schooljaar 2013-2014 | CVO Antwerpen

 3. Elyse zegt:

  Helaas werkt bovengenoemde oplossing niet. Ik kan met Downloadhelper nog steeds geen video’s van youtube downloaden/converteren, ondanks verversen van de pagina en het leegmaken van de history.

 4. jhendrickx42 zegt:

  Dag Elyse

  Dat is vreemd, want hier werkt alles wel. Is je browser up-to-date? We zitten momenteel aan versie 30.0. Welk besturingssysteem gebruik je?

 5. M zegt:

  Volgens mij werkt het niet meer met downloadhelper. De promo filmpjes download hij wel, maar de rest zijn soort cache bestanden?

  • jhendrickx42 zegt:

   Dag M

   De laatste dagen is er veel verkeer naar deze post, een teken dat er iets misloopt. Opvallend is dat de DownloadHelper voor sommige video’s wel werkt en voor sommige niet meer. Ik ben niet zeker dat het aan de Firefox update ligt, omdat heel wat alternatieven ook niet blijken te werken.

   Voor Google is het downloaden van YouTube filmpjes in strijd met de gebruikers-voorwaarden, dus misschien zijn ze daar nu mee bezig. Als je de video echt nodig hebt, kan je ook eens proberen via http://www.clipconverter.cc, daarmee lijkt het nog steeds te lukken.

 6. M zegt:

  Helaas ook dit lukt niet, wellicht zie jij nog mogelijkheden met onderstaande link:

  http://vtm.be/video/volledige-afleveringen/id/256438893302000

  In ieder geval bedankt voor je hulp!

  • jhendrickx42 zegt:

   Ik ging er verkeerdelijk vanuit dat je het over YouTube had. De enige mogelijkheid die ik zie is om het met een screencast toepassing op te nemen, maar dat is natuurlijk niet ideaal. Je bestanden zijn dan heel zwaar, reken op meer dan 1GB voor een video van een half uur. Je moet de toepassing de hele tijd laten meelopen en dat heeft soms gevolgen voor de synchroniciteit. Op deze blog vind je bijvoorbeeld uitleg over Screencastify, maar ik zou daarna zeker het bestand verkleinen met een videoconverter.

   Maar misschien heeft iemand nog een beter idee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s