Screenleap: een eenvoudige manier om je scherm te delen


angry-coderOok in 2014 blijft deze blog overtuigd van de meerwaarde van technologie voor het onderwijs (mits zinvol ingezet!), maar we weten ook dat er regelmatig iets misloopt met pc’s, tablets en online toepassingen. Dat is vaak frustrerend voor zowel leerkrachten als cursisten.

Het is bovendien vaak moeilijk om te achterhalen wat er precies aan de hand is als je niet in dezelfde ruimte zit. Dan moet je al je handelingen beschrijven zodat de andere persoon kan uitvissen waar het probleem zit en voor je het weet ben je eindeloos over en weer aan het mailen. Wat als je zonder gedoe even je scherm kon tonen?

Natuurlijk zijn er diensten zoals Skype die daarvoor perfect geschikt zijn. Maar Skype moet geïnstalleerd worden, je hebt er een account voor nodig en cursisten vinden er niet altijd even makkelijk hun weg in. Ook Google Hangout is een optie, maar niet iedereen is happig op een Google account.

screenleapScreenleap is dan een waardig alternatief, omdat je er niet voor hoeft in te loggen. Zonder account kan je 20 minuten per dag je scherm delen met één andere persoon. Dat lijkt niet veel, maar is vaak voldoende om een probleem op te lossen. De toepassing werkt in alle browsers met Java. Als je Java liever vermijdt of problemen ondervindt (soms in Internet Explorer), kan je alsnog een bestandje installeren (Windows & Mac) dat hetzelfde effect sorteert.

Als je Screenleap opent in je browser, dan klik je op Share your screen now! De dienst genereert dan automatisch een URL en een code. Die link of code moet je doorgeven aan de persoon met wie je je scherm wil delen. Als de andere persoon op de link klikt of de code ingeeft, ziet die jouw scherm en alle acties die je onderneemt. Een cursist/collega kan zo heel snel tonen waar het precies misgaat, of jij kan demonstreren hoe iets in zijn werk gaat.

screenleap infoMoet je om een of andere reden vaker helpdesk spelen, dan kan je overwegen om een gratis account te nemen, want dan kan je je scherm 2 uur per dag delen met een ongelimiteerd aantal kijkers. Het heeft als bijkomend voordeel dat je ook van scherm kan wisselen tussen de kijkers.

Via een gratis account kan je ook met elkaar converseren, ook al vraagt dat wel wat meer werk. Je moet dan telefonisch inbellen op een gratis conference call nummer en via de telefoon zaken bespreken. Dat is nogal omslachtig en daarom mag je je volgende week verheugen op een bespreking van een accountloze videochat als perfecte aanvulling op Screenleap. 🙂

Kortom, Screenleap is een handige tool voor cursisten en/of leerkrachten die zonder account even iets op hun scherm willen tonen. Door te zien wat ze doen of door zelf iets voor te doen, kan je in veel gevallen snel helpen en toch heel wat tijd besparen.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie, Organisatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Screenleap: een eenvoudige manier om je scherm te delen

  1. Pingback: WebRTC in de praktijk: appear.in en mashme.tv | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s