Goede voornemens: Print Friendly


Er bestaan heel wat toepassingen om info van webpagina’s digitaal te bewaren en te organiseren, denk maar aan Diigo, Evernote en Delicious. Maar veel leerkrachten en cursisten zijn nog niet vertrouwd met deze manier van werken en hun eerste reflex is vaak om die info snel af te drukken.

Print Friendly bomenDat kan in sommige situaties een valabele optie zijn, maar het loopt regelmatig niet helemaal zoals gepland. Want als je op bepaalde websites via het bestandsmenu op afdrukken klikt, dan volgen er al snel 10 slordige en halfbedrukte pagina’s: milieubelastend en gewoon ook niet zo handig. En zelfs als je de tekst eerst selecteert, kopieert en dan in een tekstverwerker plakt, verlies je eigenlijk kostbare tijd.

Daarom is het misschien een goed idee om al een voorsprong te nemen op onze goede voornemens voor 2014. Met de dienst Print Friendly kan je een webpagina makkelijk omzetten in een printvriendelijke versie of een pdf bestand. Zo bespaar je tijd en papier. Print Friendly kan je op 3 verschillende manieren gebruiken:

1) Plaats de URL van de webpagina die je nodig hebt in het invoervak op de website van Print Friendly. Dan klik je op print preview en de toepassing doet de rest. In dat preview scherm kan je dan kiezen of je het bestand wil afdrukken, omzetten in pdf of e-mailen. Je kan ook beslissen of de foto’s in het artikel bewaard moeten blijven. Staat er tekst in die je niet nodig hebt, dan verwijder je die ook in dit scherm.

Print Friendly url2) De tweede manier houdt in dat je een ‘bookmarklet’ in de bladwijzerwerkbalk of favorieten van je browser sleept. Als je dan op een interessante webpagina komt, hoef je enkel op die knop te klikken voor de Print Friendly versie. Deze toepassing werkt in alle bekende browsers (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox & Safari). Niet zeker waar je bladwijzerwerkbalk zich bevindt? Voor elk type browser vind je een kort instructiefilmpje met de beste aanpak.

3) De laatste manier is interessant voor mensen die zelf een website of een blog beheren. Je kan dan een Print Friendly knop toevoegen aan die site of blog. Iemand die een artikel of webpagina van je wil afdrukken of bewaren, kan dat dan met één klik. En omdat we graag in de praktijk brengen wat we preken, vind je voortaan een Print & Pdf knop terug onder elk artikel van de media-atelier blog.

Print Friendly voorbeeld
Voilà, waren alle goede voornemens maar zo makkelijk te realiseren 🙂

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Organisatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Goede voornemens: Print Friendly

  1. Filip Mariën zegt:

    Alweer een fantastische suggestie, Jeroen! Ik volg de blog op de voet en ben zeer enthousiast. Goed bezig!

  2. Hannelore Audenaert zegt:

    Leuk weetje! Heb de button geïnstalleerd in mijn browser en in januari nemen we de website van CVO Antwerpen onder handen.

  3. Frank Cools zegt:

    Dank voor de tip. Heb reeds heel wat artikels manueel ‘printfriendly’ gemaakt. Dit spaart idd. heel wat tijd uit en het werkt perfect.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s