Presentaties in een nieuw, strak jasje: Haiku Deck


De uitdrukking ‘Death by PowerPoint’ is al langer gemeengoed en er zijn weinig software toepassingen die zo vaak op ostentatief gezucht en gegeeuw onthaald worden. Als je wil weten wat tegenstanders er zo verschrikkelijk aan vinden, kijk dan even naar het filmpje van komiek Don McMillan (Engelstalig).

Voorstanders vinden die beschuldigingen onterecht. Volgens hen kan je PowerPoint niet verwijten dat mensen het onoordeelkundig gebruiken.  Ze hebben daar een punt, maar dat neemt niet weg dat de leercurve van PowerPoint vrij stevig is (zeker als je er iets moois van wil maken) en dat de toepassing vaak voor eenheidsworst zorgt.

Haiku Deck logoEen gat in de markt dus, en dat verklaart waarom er regelmatig nieuwe presentatietools verschijnen. Prezi is intussen het bekendste alternatief en beschikt ontegensprekelijk over enkele  troeven (ontdek ze in deze kakelverse Nederlandstalige handleiding), maar niet de eenvoud waar we in deze post naar op zoek zijn. Zo komen we terecht bij Haiku Deck.

De sjablonen, thema’s, foto filters en eenvoudige tekstinterface van Haiku Deck maken dat iedereen op een kwartier een professioneel uitziende presentatie kan maken. Om toch voor voldoende afwisseling te kunnen zorgen, geeft Haiku Deck je rechtstreeks toegang tot meer dan 3,5 miljoen foto’s met een Creative Commons licentie. Je kan natuurlijk ook je eigen foto’s opladen. Een voorbeeld van een presentatie vind je hier.

Remembering Nelson Mandela by Catherine Carr

Remembering Nelson Mandela by Catherine Carr

Je kan zo’n presentatie delen via sociale media, embedden op je website en downloaden als pdf. Bovendien is de toepassing geschreven in html5 wat betekent dat de presentaties goed werken op mobiele apparaten. Oorspronkelijk was Haiku Deck overigens enkel een iPad app, de webversie die we hier bespreken is nog maar enkele weken oud. Apps voor Android en Windows zouden op komst zijn.

Zoals steeds houdt eenvoud beperkingen in. Zo kan je niet rechtstreeks audio en video toevoegen aan je presentatie. Opsommingstekens en genummerde lijsten zijn mogelijk, maar maximum 5 per slide (misschien maar goed?). Het is ook niet zo simpel om grafieken toe te voegen buiten het sjabloon om. Ander nadeel: voor Haiku Deck hebben je cursisten een account nodig, hoewel e-mailadres en wachtwoord volstaan.

Maar als jij of je cursisten op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijke, krachtige toepassing om een presentatie of spreekbeurt te ondersteunen, dan is dit een aanrader. Het werkt snel, is visueel aantrekkelijk en je slides kunnen niet ten onder gaan aan een overdadig gebruik van ‘bullet points’. Voor meer ideeën kan je een kijkje nemen op de educatieve Pinterest borden van Haiku Deck.

Betekent dit dat PowerPoint afgedaan heeft? Bijlange niet, maar dan moeten we het programma wel fatsoenlijk leren gebruiken. Of zoals de columnist van The Guardian half schertsend opmerkte n.a.v. het Prism schandaal: “The shock of the NSA revelations is less in the content of their slides than quite how badly they have been designed.”

Bron: The Guardian

Bron: The Guardian

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten, Leerinhouden en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Presentaties in een nieuw, strak jasje: Haiku Deck

 1. Patricia bib zegt:

  Dit bedoel je dus?
  http://www.haikudeck.com/app/edit/fFj27OYU7Y

  Leuke tool, inderdaad kosteloos, super-eenvoudig, snel te maken, altijd bereikbaar… al vind ik het PPT-gehalte nog ruim hoog. En hoe maak ik links die werken? Zie mijn mini-voorbeeldje..

 2. Hannelore zegt:

  Interessant artikel Jeroen! Ga ik zeker eens uitproberen.

 3. Ilse zegt:

  Ik heb het even uitgetest, zomaar voor de onnozelheid, en het is idd eenvoudig en snel in gebruik. Heb de tip ondertussen ook al verder gedeeld :-).

 4. Pingback: Round-up schooljaar 2013-2014 | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s